lauantaina, maaliskuuta 24, 2012

Voi tätä koulua, ei kestä

Voi ahdistuksen ahdistus. Viime aikoina on lehdissä kirjoitettu paljon koulusta. Ja se ei todellakaan ole mukavaa luettavaa. Samaan aikaan Suomimammojen listalla äidit valittavat lastensa läksyjen vähyyttä. Voi räkä, onko mun ihan pakko laittaa lapseni kouluun tässä maassa?!!

Tämä tuntuu olevan todella todella suuren luokan ongelma. Ruotsalainen koulujärjestelmä on totaalikriisissä, eikä siitä ole tietä ulos, oikeastaan. Kuten tämän päiväisessä debatt artikkelissa DN:ssä kirjoittaja Hans Bergström totesi: "Det är lätt att göra fisksoppa av fisk. Det är svårare att åter göra fisk av fisksoppa." Eli totaalisössiminen on helppoa. Mutta kun on totaalisössitty, niin entiseen hyvään tilanteeseen palaaminen on paljon vaikeampaa.

Tyyppi kirjoittaa "68-vinden blåste bort lärarnas auktoritet, status och löner" ja´viittaa siis siihen, miten systemaattisesti ruotsalainen koulusysteemi on tuhottu v 68 lähtien - silloin luotiin pohja nykyiselle katastrofille. Kirjoituksessa saatetaan toki kärjistää, mutta moni asia varmasti pitää paikkansa. Kuri on kirosana, todistuksia ei anneta, opettajia ei arvosteta eikä opettajiksi haluta.

Kirjoituksen mukaan 60 luvun lopulla (Suomessakin tämä aika tunnetaan opiskelijavallankumouksen ja vasemmistolaisen ajattelun kukkaiskautena) päätettiin, että mitään auktoriteetteja ei haluta, että opettajien valta luokkahuoneessa viedään, rehtorien valta viedään, järjestys ja kuri joutavat pannaan. Opetushallitus nuhtelee rehtoreita, jotka yrittivät ylläpitää järjestystä. Todistukset poistetaan tasa-arvon nimissä, palkkaeroja pienennetään siten, että akateemisia palkkoja lasketaan suhteessa ns duunari-palkkoihin.

Vielä 70-luvulla Ruotsissakin yhtä opettajakoulutus-paikka kohti hakijoita oli 24 hakijaa. Nyt niitä on yksi. Yksi per paikka!! Kukaan ei halua opettajaksi.

Viime lauantain lehdessä Debatt artikkelin kirjoittaja totesi, miten 20% ruotsalaisista koululaisista ei osaa laskea tai ymmärrä lehtitekstiä. Että ruotsalainen koulu ei ole tasa-arvoinen, lähtökohta hyvästä koulusta kaikille ei enää päde. On hyvät koulut ja huonot koulut. Vanhempien kyky tukea lapsiaan koulutiellä on ensiarvoisen tärkeää. Huonommista lähtökohdista tulevilla on huomattavasti heikommat mahdollisuudet pärjätä.

Tuttuni on opettajana koulussa, jossa ei ole ainuttakaan ruotsalaista lasta. Koko koulualueen kolmessa peruskoulussa ei ole ainuttakaan ruotsalaista lasta. On aika eri asia käydä sellaista koulua, kuin keskustan hyvintoimeentulevien aluiden kouluja. Kun opettajien taso vaihtelee suuresti ja päteviä opettajai on vaikea saada (eivätkä he saa siis pitää kuria), näiden huonosti pärjäävien koulujen taso tietysti laskee entisestään.

Vaikkakin eri artikkeleissa syyt tähän koulutksen totaalisen alamäkeen ovat ehkä olleet erilaiset, totuus on tämä: koulusysteemi Ruotsissa sucks. Ja kuten sanottua, kaatunutta maitoa on aikalailla vaikea kerätä takaisin mukiin.


11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen seurannut Ruotsissa käytävää keskustelua opettajista ja koulusta, ja se tietysti hämmentää pohjoismaiseen yhtenäisyyteen uskovaa suomalaista. Itse valmistun opettajaksi nyt keväällä, ja osa elämästäni on Ruotsissa. Ei kyllä totisesti houkuta työ opettajana toisella puolella merta. Tuli mieleeni, että aiotteko laittaa lapset ruotsinsuomalaiseen kouluun vai ihan ruotsinkieliseen. Olisi mielenkiintoista myös tietää, josko tilanne on samanlainen myös suomenkielisissä kouluissa, joissa opettajat ovat ehkä saaneet koulutuksensa Suomessa.

Terv. Dulce

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hei Dulce, samoilla linjoilla! Vaikka Suomessakin opettajilla on omat ongelmansa, tuntuu että elo on kuitenkin ruusuilla tanssia tähän verrattuna... no, ehkä täällä työ opettajana menettelee myös jos on ns. hyvässä koulussa opettajana? Mutta kamalaahan se on, että sitten ne hyvät opettajat menee hyviin kouluihin ja mitä niihin huonoihin jää jäljelle...

Me ei olla vielä päätetty, vaihtoehtoina on Ruotsinsuomalainen koulu ja sitten tässä meidän lähellä on pari hyvää ruotsinkielistä koulua. Valitettavasti tärkein kriteeri ei tässä tapauksessa enää voi olla pelkästään kieli, vaan on pakko katsoa koulun tasoa juurikin tästä syystä että tasot vaihtelevat niin suuresti. Olen kyllä ymmärtänyt että suomenkielinen olisi hyvä koulu, ja että esim matikassa siellä oltaisiin ruotsinkielistä koulua edellä (enemmän Suomen malliin). Mutta haluaisin päästä sinne johonkin tutustumis-iltaan ennen kuin päätämme - sitä odotellessa!

Anonyymi kirjoitti...

Olen seurannut keskustelua mielenkiinnolla lehdissä, ja toivon, että tämä herättää jotain muutoksia tässä maassa. Miten 20% lapsista ei osaa laskea tai ymmärrä lehtitekstiä, jos he ovat käyneet koulua???Mä en tajua. Kyllä tämä koulusysteemi on ihan p.stä täällä Ruotsissa. Kaikenlaisia vapaakouluja, mistä ei tiedä, miten niitä hoidetaan ja minkälaisia tavoitteita niillä on.

Esikoiseni aloittaa koulun syksyllä ja koska lähikoulusta tuli viestiä, että sinne on monta hakijaa, kannattaa katsella alueen muita kouluja, kuten tein. Yhden koulun kotisivuilla luki, että "läksyjä voi olla". MITÄ??? miten niin läksyjä voi olla? Eikö se pitäisi olla itsestäänselvyys, jos haluaa jotain oppia!

Kyllä käy kateeksi Suomen mallia.

T. Anu

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anu, joo ei tämä ainakaan paljon huonompaan voi mennä!!! Ihan samaa mä olen päivitellyt, että mitä sinne kouluun mennään tekemään jos ei oppimaan, eihän se nyt mikään päiväkoti ole! Läksyjä tosiaankaan ei välttämättä ole, ihan järkyttävää...

Anonyymi kirjoitti...

Kouluasia saa meidänkin perheen tosissaan miettimään Suomeen paluuta. Kuulemma jossain vanhempainillassa vanhemmat olivat valittaneet läksyistä, että eiväthän vanhemmatkaan enää työpäivän jälkeen joudu työskentelemään kotona!

-Maisa

Tukholman tyttö kirjoitti...

Maisa, masentavaa mutta totta! Kun saisikin Suomen ja Ruotsin parhaat puolet paketissa, siinä vasta olisi hyvä maa :)

Elli kirjoitti...

Ainakin Fridhemsplanin suomalaisessa koulussa on läksyjä! Huikeasti kerran viikkossa :-D

Mun poika oli ihan ihmeissään ja pyöritteli silmiä epäuskosesti, kun kerroin, että Suomessa tulee läksyjä joka päivä!
Samaa kyllä teki mun miehenikin, koska Norjassa on aika sama malli, kun Ruotsissa.. eihän sitä nyt pikku Lotta-Paprikoita voi läksyillä rasittaa, tulee vielä pahamieli! :-(

Kuri olis kyllä yks sellanen asia, että sitä tartteis lisää. Molemmissa maissa tosin, aika kädettömiä sitä Suomessakin tän asian kanssa ollaan. Varsinkin nykysin, kun lapsetkin saa heti infoa siitä, että pienikin kosketus voidaan jo luokitella oppilaan pahoinpitelyksi ja se on sitten suuremman luokan ongelmia opelle.

Mamsen kirjoitti...

Tuon kun saisikin, Suomen ja Ruotsi parhaat puolet yhdistettynä. Siinä vasta todellinen lintukoto. :) Tuo koulujen onneton taso on meille sellainen kynnyskysymys, että muutetaan varmaan takaisin Suomeen ennen kuin esikoinen aloittaa koulun. Vauhtia lisää antaa täkäläinen terveydenhuoltosysteemi jonka vaihtaisin minä päivänä hyvänsä suomalaiseen vastaavaan.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Elli, niin on kai se kerran viikossa parempi kuin ei ollenkaan ;)Olen samaa mieltä tuosta kurista, se on ihme homma miten poliittisesti korrektiksi on mennyt jo 7 vuotiaitten kasvatus. Ja juuri se fakta, että usein vanhemmat asettuvat lastensa puolelle, opettajaa vastaan - vaikka lapsi olisi käyttäytynyt miten. On siinä aika haastavaa olla opettaja, kun ei riitä että taistelee lasten kanssa, pitää jaksaa myös vaikeita vanhempia! Musta tuntuu, että ennen myös vanhemmat kunnioitti enemmän opettajia kuin nykyään?

Mamsen, sanos muuta!Mutta ehkä te kuitenkin löydätte hyvän koulun, eikä näistä ruotsalaisista ihan onnettomia kuitnekaan tule, voisi Ruotsin menestyksen kannalta ajatella? Ruotsalaiset yrityksen on yleisesti ottaen pärjänneet paremmin kuin suomalaiset... Ehkä täällä opitaan erilaista pärjäämistä kuin Suomessa?

Terveydenhoitosysteemista olen kyllä sitä mieltä, ettei kumpikaan systeemi oikeastaan ole kauhean hyvä. Ei hyvää systeemiä varmaan olekaan... :)

Kaija kirjoitti...

Olen satunnaisesti käynyt lukemassa blogiasi, koskaan ennen en ole kommentoinut, tätä lukiessani tunsin kuitenkin että minullahan on jotain sanottavaa - ja täytyykin tässä nyt enskäteen kiittää, vihdoinkin blogi jossa on jotain mihin reagoida, ei aina vaan juttua lasten vaatteista, omasta ulkonäöstä tai karppaamisesta, so keep up the good work :)
Ja sitten kantani tähän koulu-asiaan - olen itse ala-asteen opettaja Tukholman ulkopuolella sijaisevassa kunnassa, koulussa jossa ei juuri ruotsalaisoppilaita ole ja rakastan työtäni!!! Oppilaani menestyvät hyvin ottaen huomioon että moni heistä on tullut pakolaisina ruotsiin viime vuosina, osa ovat toisen tai kolmannen polven siirtolaisia joilla on ihan hyvä ruotsin kieli. Työskentelemme näiden oppilaiden kanssa mahdollisimman paljon ruotsin ja heidän omien äidinkieltensä kautta, ajatuksena se että heistä tulisin oikeasti monikielisiä. Läksyjä on aika harvoin, lukuläksyjä nekin koska ajattelen niin kuin kommenteissakin on jo mainittu; aika harvan aikuisen tarvii jatkaa työntekoa työpäivän päätyttyä. Kuria pidän, ja aika kovaa - luokassani ei olla hattu tai takki päällä, kännykät laitetaan laatikkoon aamulla kouluun tullessa ja ne saadaan sieltä pois koulun loputtua (aika harvalla edes on puhelin mukana juuri tästä syystä), luokassani ei käytetä rumia sanoja ja kiusaaminen on "big no, no!", jos ongelmia on tai sääntöjä rikotaan siitä keskustellaan heti vanhempien kanssa, usein myös rehtori on mukana ja täytyy sanoa että harvoin näitä keskusteluja tarvitaan. Ruotsin kouluista on mielestäni hieman väärennetty kuva mediassa, vaikkakin paljon parannettaavaa onkin. Ehdotan että ennenkuin ihan mustaleimaatte ruotsin koulun käykää kouluvierailuilla, niin monessa koulussa kun vain suinkin jaksatte, ehkä sillä tavalla saatte ymmärrystä ruotsin nykypäivän kouluun... ja todellakin, onhan ruotsalaiset aika menestyneitä monella saralla maailmassa...

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hei Kaija, tosi kiva kun kävit jättämässä kommentin ja on lohduttavaa kuulla ettei kaikki ole niin huonosti kuin kirjoitetaan ja pelkää! Ihanaa että pidät työstäsi ja että lapset viihtyvät ja oppivat - varmasti juuri sinunlaisiasi opettajia kaivattaisiin lisää! :)

Olen hiukan taipuvainen läksyasiassa Suomen mallin suuntaan - en ainakaan itse muista kokeneeni mitenkään rasitteena että läksyjä piti tehdä... onhan nyt koulupäivät ihan eri mittaisiakin kuin työpäivät, plus että koulussa opetellaan myös sitä itse opiskelemista. Ja siinä vaiheessa kun intoa vielä riittää voisi kai niitä läksyjäkin antaa... Tuosta kurinpidosta pisteet, tosi hieno juttu! Yleisesti kuulostaa tosi hyvältä.

Mutta ei systeemi varmaan missään täydellinen ole, Suomessakin on omat ongelmansa.

Kiva myös että pidät blogista! Käy toistekin kommentoimassa :)