Olinpa tässä juuri maksamassa Veran päiväkotilaskua. 840 kruunua osa-aikapaikasta, 30h viikossa. Tämä on siis n. 90 euroa. Suomessa maksoimme samasta 300 euroa, tosin yksityisellä hinta oli kunnallista paljon isompi eikä meillä osa-aika ja kokopäiväpaikoilla ollut juurikaan hintaeroa. Kokoaikapaikka käsittääkseni täällä Tukholmassa maksaa n 1200 kruunua eli n 130 euroa. Kyllä on eroa, ei voi muuta sanoa...
Kansainvälisesti toki Suomessakin päivähoito on halpaa (päiväkotipaikan oikeat kustannuksethan lienevät n 1000 euroa) mutta kyllä Ruotsi on tässä kysymyksessä aivan omaa luokkaansa. Jos siis joskus ihmettelee, mihin ne verorahat menee niin tässä on aika hyvä vastaus. Tietysti monen muun asian lisäksi.
Ruotsissahan ollaan hyvin päiväkotimyönteisiä, joka myös näkyy näissä maksuissa - oletusarvona on, että lapset menevät päiväkotiin n 1½ vuoden ikäisenä. Varsinaista kotihoidontukea ei ole (tai se on ainakin hyvin harvinainen, kunnasta riippuen), vaan kotona ollaan tuohon n puolitoistavuotiaaksi asti vanhempainrahan turvin. Kotihoidontukea vastustavat kaikki muut puolueet paitsi Kristillisdemokraatit, koska se käytännössä ajaa naiset kotiin. Näinhän on Suomessa, 99% kotihoidon tuen käyttäjistä on naisia. Toisaalta koska vanhempairaha on sen verran parempi, voidaan yleensä kotona olla ainakin 1v 2kk asti - alle vuoden vanhoja ei päiväkoteihin usein edes oteta.
Mutta kyllähän tässä rahaa jää kuukausittain käteen aikalailla enemmän, Suomessa kahdesta lapsesta kulut n 600 ja täällä n 250... toisesta taitaa vielä saada alennusta täällä.
3 kommenttia:
Ero yksityisen ja kunnallisen päivähoidon maksujen välillä on ainakin Hesassa huomattava. Me maksetaan neljävuotiaan osa-aikaisesta hoidosta (21 h viikossa) huimat 38 euroa kuukaudessa! Yksityisessä montessoripäiväkodissa jossa ei olisi osa-aikaista paikkaa mahdollista saada, kuukauden hoidon omavastuu olisi noin 400 euroa. Meillä edullisuuteen vaikuttaa tulojen pienuus vain yhden vanhemman ollessa työelämässä.
Joo, kyllä se oli myös Espoossa. En tiedä kyllä olisko noin halvalla saanut. Ehkä tosiaan vähätuloisuus olisi voinut laskea Espoossakin hinnan noin alas... Ruotsissahan ei ole mitään eroa kunnallisen ja yksityisen välillä, meillä Vera käy yksityisessä myös täällä.
Ja kokopäiväpaikassa ero on joka tapauksessa huima. Suomessahan kunnallisessakin kokopäiväpaikka maksaa kait noin 250 euroa (?) ja täällä siis n 130. Siihen voi sitten saada alennusta jos on vähätuloinen, näin molemmissa maissa.
Meidän poppoolla on hyvä asua Ruotsissa! Viiden lapsen hoitomaksut (dagis ja fritis) olisivat Suomessa ihan eri luokkaa. Espoossa meillä oli lastenhoitaja kotona- kaupunki maksoi osan lastenhoitajan palkasta. Sysyteemi oli loistava-lapset saivat jäädä aamuisin nukkumaan ja odottamaan hoitajaa. Miinuspuolena oli se, että kotia piti puunata ja elämä oli välillä yhtä ruoanlaittoa, kun kokkasin seuraavan päivän sapuskoita iltakaudet :)
Lähetä kommentti