tiistaina, tammikuuta 26, 2010

Valitusta

Varoituksen sana: tämä postaus on pelkkää valitusta.

Kun nyt kerta ihan rehellisiä ollaan, niin näin 4 viikon kokemuksen perusteella voin sanoa, että omakotiasuminen ei ole mun juttu. En ymmärrä, miksi sitä pidetään niin arvossa. Jos voi valita, miksi valitsee juna-asemalla palelemisen ja tunnin työmatkat edestakaisin? Meidän livskvalité on laskenut kuin lehmänhäntä sen jälkeen kun Suomeen muutettiin. Asuminen maksaa aivan sairaasti, ja siltikin kotona saa palella. Junat eivät kulje (taas tänään) ja töihin ei pääse, ja vaikka kaupat olisikin auki myöhään niin mitä hyötyä siitä on kun asuu jorpikon kuusessa kaiken elämän ulkopuolella?? Lapsi joutuu joko olemaan pitkää päivää päiväkodissa tai venhempien on mahdotonta tehdä normaalia 40 tunnin työviikkoa. Siivoojaan ei ole varaa ja paitojen pesetys pesulassa on liian kallista, joten se vähäinen vapaa-aika mitä ei kuluta junassa menee siivoamiseen ja silittämiseen.

Tänään taas menee puoli päivää ennen kuin varpaat on lämmenneet kun sai odottaa jääkylmällä asemalla ja sitten seistä täyteen ammutussa junassa.

No, mies onneksi suhtautuu stoalaisen tyynesti ja muistaa hyvätkin puolet. Kuten sen, että on oma sauna, ja pulkkamäki pihassa, ja pääsee helposti hiihtämään.

ps. Niin ja tämähän ei muuten liity Suomessa/Ruotsissa asumiseen. Vaan ihan siihen kaupunki/lähiö kontrastiin. Paitsi ettei Tukholmassa taida olla ihan näin kylmä...

15 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Oivoi... Pakkaskelit vanhassa omakotitalossa ei tosiaankaan ole herkkua! Mutta sä saat Runebergin torttuja... :)

Tsemppiä teille - kyllä se kesä sieltä vielä tulee!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Ootko ihan varma? Täällä on pakaksta varmasti vielä toukokuussa, ei olis eka kerta...

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset pakkas-Ruotsista, vaikka ei ehkä niin kylmästä kuin Suomessa.

Jos mä saan valittaa, niin meillä on töissä (keskustassa, kerrostalossa) niin kylmä, että istumme täällä talvitakit päällä. Enkä valehtele! Omistaja ei vaan saa lämpöä taloon! Ihan uskomatonta.

toivottavasti VEra on parempi. Meilläkin oltiin viime viikolla melkein koko viikko kuumeessa ja se tuli vielä perjantaina takaisin. Tällästä tää on lapsien kanssa. Onneksi on jo valosempaa ja kohta tulee kevät. Ihanaa. Tsemppiä sinne!

terv. Anu

Anonyymi kirjoitti...

Satunnainen lukija tässä terve! Vastauksena kysymykseesi:

Me asumme rehellisesti maalla, 6km junasta ja lähimmästä kaupasta. Työmatkan kesto on minulla n. 50 min/suunta. Enkä kyllä ikinä vaihtaisi tätä keskusta-asumiseen! Meillä on oma iso tontti, oma rauha, mukavat naapurit, oma uimaranta, metsää ja luontoa yllinkyllin. Vanha talokin on, siitä selviää villasukilla.

Kuljen myös rantarataa mutta kyllä täytyy sanoa, että en ole aina valitustasi ymmärtänyt - pari kertaa on meiltä kauempaa tuleva juna ollut myöhässä koko talvena. Eikös talvella sitäpaitsi pukeuduta olosuhteiden mukaisesti, ettei heti tule kylmä junaa odotellessa.

Joustava työaika mahdollistaa sen, että jos matkaan hurahtaa paljon aikaa voi kuitenkin lähteä normaalisti ja jatkaa vaikka illalla kotona takkatulen ääressä rästiin jääneitä töitä. Kaiken lisäksi matkustelemme vielä niin paljon töiden puitteissa, että 50 min ei ole matka eikä mikään!

Niina kirjoitti...

Ymmärrän kyllä tuon kylmän kanssa hermostumisen. Täällä Belgiassa oli -9 astetta kolme viikkoa- kylmä sisällä ja ulkona- hermot meni. Omakotitalosta nauttii parhaiten kesällä; varsinkin Suomessa. Sisua sinne; kyllä se talvi kevääks vaihtuu toivottavasti jo toukokuussa :-)

Laura kirjoitti...

Omakotitaloasuminen on mitä on, mutta ei se Kilo nyt niin kaukana ole. Asuin itse siellä 4 vuotta ja hyvin kulki junat aina. Nyt täällä Helsingin puolella lähempänä keskustaa kerrostalossa on aivan pirun kylmä iltaisin ja kaiholla muistelen lämmintä Kilon asuntoa. Ja lopuksi vielä pakko sanoa, että pakkanen on ihanaa! Lisää meille heti!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anu, mä olen vaan niin hyvään tottunut, Tukholman asunnossa oli aina lämpöä vähintään 22 ja duunissa taas sai lämmön säädellä oman halun mukaan. Joten tää on vähän kärsimystä välillä... pitää vaan käydä saunassa senkin edestä :)

Kurjaa tuo sairastaminen. Sitä riittää siellä ja täällä varmaan. Luulisi tämän pakkasen tappavan kaikki pöpöt mutta vielä mitä...!

Hei anonymous, juu tiedän että valitan aika vähästä ja olen vähän pullamössö-ruotsalainen joka ei pikkasta pakkasta kestä... 90-luvulla sitä vielä pyöräiltiin -35 asteen pakkasessa ja nyt kone hyytyy 20 minuutin junan odottamiseen. Ankeaa mutta näin on!

Tuosta maalla/lähiössä/kaupungissa asumisesta, kyllähän mä tunnustan maalla asumisen hyvät puolet. Mua vaan ärsyttää, kun jotenkin ajatellaan usein, että kun tulee lapsia niin pitää muuttaa pois kaupungista. Ja musta kun ei tunnu ollenkaan siltä vaan ihan päinvastaiselta, että lapset lähinnä hyötyvät kaupunkiasumisesta! Mutta asian voi nähdä monella tapaa, ja sinun tapasi on ihan yhtä oikea kuin minun.

Luulen, että se on paljon myös asennekysymys. Mä koen olevani kaiken ulkopuolella, en koskaan jaksa tavata tuttuja, en jaksa enää mennä jumppaan, varsinkin kun on kylmä haluaa vaan möllöttää kotona. Toiset tykkää siitä, itseä se ahdistaa!

Villasukat on jo paritkin ja muutama villapaita ja silti viluttaa. Mutta tässä taas, taidan olla liian hyvään tottunut. Ja itsepähän olen tämän valinnut, joten tiedän kyllä miten kornia on valittaa :) mutta kai sitä saa omassa blogissaan olla välillä herne nenässä?

Ehkä mulle on osunut huono tuuri, mutta tähän mennessä on todella ollut junat myöhssä ja jääneet välistä. Kun on tarhassa 15 min liian myöhään hakemassa ja tarha on jo sulkenut, tuntuu todella kurjalta. Jos olisi 20 min kävelymatka töihin, tällaista riskiä ei olisi...

Mutta kaikki on suhteellista. meille tuntuu olevan aika vaikea yhdistää työtä ja lastenhakua ja myöhästyneitä junia. Toisaalta Suomessa usein tehdään 37,5 tunnin viikkoa ja meillä on molemmilla 40h, jossa on vissi ero. mutta ehkä sullakin on pitkät työpäivät ja silti onnistut yhdistämään joustavasti, se on hienoa ja onnittelut siitä!

Niina, uuh en halua edes ajatella... täällä sentään noin periaatteessa taloissa on lämmintä. kesää tosiaan odotellessa! teille se ainakin tulee pian :)

Laura, niin mäkin ajattelin ennen kuin muutettiin... nyt kun ollaan mökkiydytty neljä vkoa niin tuntuu että tämä on ihan maailman perällä..! Mulle on vaan osunut sairaan huono tuuri junien kanssa, ja miten tämmöinen talvi saattoikin tulla juuri nyt?? Mulle riittäisi hyvin muutama miinusaste....

Anonyymi kirjoitti...

Tämä talvi on ollut ihan oikea talvi, lunta ja pakkasta. VR:n takia on tullut asemalla seisoskeltua pitkään... Lähijunien kulkutietoja voi katsella osoitteesta: http://www.vr.fi/fin/aikataulut/liikennetilanne/junan_kulkutiedot.php?junalaji=ll

sivulta näkee myös peruutetut lähijunat ja myöhässä lähteneet. Tsemppiä, alku on aina hankalaa. Ja eipähän ainakaan sada vettä taivaan täydeltä ja ole pilkkopimeää. :)

TaiNa kirjoitti...

Meillä on varpaat koko ajan kylmät jos ei vedä tossuja tai villasukkaa jalkaan, puinen 50-luvun talo vetää väkisinkin jostaki suunnasta. Muuten on kyllä lämmin. Eristin ovia ja ikkunan alustoja pyyhkeillä/tyynyillä jne. nyt alkaa olla parempi. Pakkasta ollut nyt melkeen kaks viikkoa koko ajan yli -20, tällä hetkellä -26. Vesiputki keittiöön ollut jäässä lauantaista asti. Lähimpään isoon kaupunkiin on melkeen 60km, kauppa, pankki,koulu, posti ja muu tarvittava kilometrin päässä kylällä. En vaihtais enää ikinä kerrostaloon, mistään hinnasta, vaikka välillä varpaita paleleekin! :)

ps. me muuten sairastettiin kanssa kaikki Suomeen tulon jälkeen aika tavalla, liekö ilmastonmuutos vai ruuan muutos vaikuttanut asiaan.

emmi kirjoitti...

Kurja kuulla, et alku tuntuu ylämäeltä. Olisiko pientä kulttuurishokkia ilmassa? :)

Ainakin tämän omakotiasumisen jälkeen tiedätte ettei se taida olla teidän juttu. Ja kyllä siellä taitaa oikeesti olla kylmä, kun samaa nuo kotijoukotkin kertoilivat.
Tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Lapsiperheen ei ole pakko asua/viihtyä omakotitalossa! =)

Tsemppiä - harmi että teillä on alku ollut niin takkuista, mutta toivottavasti kevään tullessa tuntuu paremmalle!

/Ulla

Elli kirjoitti...

ihanaa löytää toinenkin mamma, joka on mun kanssa samoilla linjoilla asumisesta! :D
en ikinä oikein uskalla sanoa sitä ääneen, koska aika monet mulkoilee pahalla silmällä.
me asutaan täällä söderistä etelään ja tahtoisin niin muuttaa keskutampaan. ainoa pulma on asunnon löytäminen. (vinkkejä otetaan vastaan :D )

oltiin muuten norjassa tossa yks viikonloppu! siellä ei oo taloissa keskuslämmitystä ollenkaan! aamusin oli vähän vilu, kun 10 astetta plussan puolella. ei ikinä mulle sellasta.

Kukannuppu kirjoitti...

Reino-tossut on tälläkin hetkellä jalassa, sekä mulla että lapsella...

Mutta kuinka te tulittekaan haksahtaneeksi puutaloon Kilossa, jos kerran olette tottuneet keskustakotiin ja lyhyeen kävellen kuljetettavaan työmatkaan? Luuulin tosiaan että muuuttaisitte Etu-Töölöön tai Kamppiin tai korkeintaan Krunikkaan.... Mistä tuli tämä "korpivaihtoehto"?

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anonymous, niin kyllä, tämä on todellakin todellinen talvi. Päivän hesarin mukaan yhtä kylmää on Helsingissä ollut 1987, ja minä muistan sen talven kun mentiin kouluun pää jäässä 37 asteen pakkasessa. Nyt ei sentään sitä...

TaiNa, joo voin kuvitella että teillä siellä "pohjoisessa" on myös kylmä...! Niin, makuja on monia, hyvä niin, että niin omakoti- kuin kerrostaloihinkin riittää asujia :)
niin ja meillähän ollaan taas kipeänä...

Emmi, kyllä! Nimeomaan, kulttuurishokkia :) Osittain tähän osasin varautuakin, mutta tämmöiset pakkaset ja sairastelu on vetäneet mielialan aika apeaksi. Täällä TODELLA on ollut kylmä. Helsingin kylmyyttä ei voi Tukholmaan edes verrata, siellä on vain sellainen lämmin henkäys kun täällä saa olla naama tuulesta ruvella ...

Nyt tuntuu tosiaan ettei tämä ole meidän juttu, mutta katsotaan sitten kesän jälkeen mitkä on fillikset!

Ulla, näin oeln itsekin todennut. Mutta vuosi tässä nyt kuitenkin katsellaan.

Elli, eikö olekin juuri näin! Ikäänkuin laspiperheen pitäisi haluta omakotitaloon ja on jotain vikaa jos viihtyy kaupungissa. Kiva että olet samaa mieltä!!

Tukholman asuntotilanne on kyllä kurja. Jos ei ole varaa ostaa asuntoa ei ole juuri toivoa. Andra hands asuntoja taitaa olla, vuokrat sitten vaan hipovat pilviä (kuten myös Helsingissä...)

Kukannuppu, sanopa muuta! hyvä kysymys. Ihastuttiin taloon. Ja kuka olisi oikeasti voinut kuvitella, että talvesta tulee NÄIN kylmä??? Ja ajateltiin, että tässä on hyvä mahdollisuus kokeilla. Tällä hetkellä puntari on kyllä kovasti kaupunkiasumisen puolella...

Elli kirjoitti...

joo, andralla tässäkin nyt asutaan. kävi hyvä tuuri, kun miehen töistä yksi lähti tokioon vaihtoon niin muutettiin sitten hänen asuntoonsa. kaksio tosin, eli olkkari toimii meidän makkarina. (ei meillä kukaan oikeen ikinä käy kylässä niin toistaseksi toimii ihan ok.) mekin maksetaan melkeen 8500 about tässä kuusta. alun perin hinnan piti olla 6500, mutta sitten just ennenkun muutettiin se nousi tonnilla ja sitten kun oltiin asuttu pari kuukautta niin toisella tuhannella, kun sähkölasku on ollut nyt nin paljon isompi.

ei kai sitten auta kun ryhtyä puhelinmyyjäksi, että sais vähän enempi rahaa ja ostaa kämppä! mun avuttomalla ruotsintaidolla ei vielä(kään) pärjää :D