tiistaina, tammikuuta 05, 2010

Andra dagen på dagis

Toinen päivä päiväkodissa takana. Eilen oltiin vaan reilut kolme tuntia ja olin itsekin koko ajan mukana; tänään sitten jo Vera ihan itsekseen jopa neljä tuntia.

Totuttaminen on toisenlaista tosiaan kuin "kotona" Ruotsissa. Eilen oli vielä ok äidin hengata mukana mutta tänään vähän jo vihjattiin että "mene vaan, kyllä täältä sitten soitellaan jos on ongelmia"... lähdin sitten kotiin tekemään töitä ja hoitamaan asioita, jotta olin hollilla koko ajan mutta ei sieltä sitten soitettu :)

Kun menin hakemaan, oli Vera syömässä reippaasti välipalaa muiden mukana, mutta juoksi vauhdilla syliin kun näki äidin ja alkoi heti pukemaan vaatteita itse hirmuista vauhtia päälleen. Joten vähän järkytys lienee uusi päiväkoti ollut. Kuulemma ensimmäinen tunti oli mennyt itkeskellessä pihalla, mutta unien jälkeen oli ihan toinen tyttö ollut mukana jo leikeissäkin. Että ehkä se tästä... onhan sitä kuka tahansa aika pihalla ekana päivänä uudessa työpaikassa, saatika ruotsalaiseen turvayhteiskuntaan tottunut kun äiti tokana päivänä jo häipyy ;)

Mutta huomasin kyllä eilisen aikana, että Vera roikkui lahkeessa koko ajan ja oli todella "mammig" ja tietenkään ei tavallisesta päiväkodissa olemisesta tullut oikein mitään. Joten olen kyllä sitä mieltä, että parempi lähteä pois jotta lapsen on alettava sosiaalistua toisen lasten kanssa eikä vaan roikkua äidissä.

Soittelin myös Kelaan ja sieltä selvisi, että vaikka olen Suomessa jo kirjoilla en kuitenkaan ole Suomen sosiaaliturvajärjestelmässä... ainakaan vielä, vaan täyttää pitää lomake Y77. Menin sitten ihan henkkoht käymään Kelaan ja sieltä kyllä vakuutettiin ettei pitäisi paluumuuttajana olla ongelmaa päästä sisään Suomen sosiaaliturvaan. Ruotsin Skatteverketistä tuli jo kirje, etten kuulu enää sinnekään... Tällä hetkellä en siis kuulu mihinkään maahan!! Saas nähdä kuin muijan käy :/

2 kommenttia:

TaiNa kirjoitti...

Meillä meni 7viikkoa, että saatiin sosiaaliturvapäätös Suomesta, oltiin siis Ruotsissa kuitenkin vain vajaat kaks vuotta... Kaikenlaisia lomakkeita ne oli vailla, en edes muista kaikkia.. toivottavasti teillä on kaikki tarvittavat E-laput F-kassanilta mukana jo valmiiksi, että ette joudu odottamaan turhaa!

Ja kyllä se päiväkotikin alkaa siitä sujumaan, kunhan neitikin tottuu uuteen maahan ja 'toipuu' muutosta, ihan varmasti. :)

Tukholman tyttö kirjoitti...

TaiNa, ei meillä edes ollut mitään lappuja F-kassalta, eikä niitä kyllä Kelassa kysyttykään. En sitten tiedä, ehkä kysyvät jälkikäteen... Muistan kyllä että mainitsit asiasta jo etukäteen. toivottavasti asia nyt kuitenkin sujuisi sutjakkaasti!

Päiväkoti tosiaan alkaa jo sujua paremmin, eli oikeassa olit :)