sunnuntaina, lokakuuta 25, 2009

Puhetta piisaa

Veralta tulee tekstiä tuutin täydeltä. Tarina on ruotsin ja suomen sekamelskaa, mutta suomi on kuitenkin selkeästi vahvempi kieli. Niin suuresti se päiväkoti vaikuttaa, kyllähän siellä tulee kuitenkin oltua suuren osan päivistä. Kun muutamme Suomeen, Vera menee ruotsinkieliseen päiväkotiin. On jännää nähdä, vahvistuuko ruotsi kielenä.

Me vanhemmat pysytään aika hyvin jutuissa mukana, myös J osaa sen verran suomea, että hanskaa Veran jutut ongelmitta. Farfar paralla alkaa olla ongelmia. Sattuipa tässä eräänä kertana, että Vera oli pyytänyt maitoa nukkumaan mennessään. Koska maito ei puoli tuntia aiemmin ollut kelvannut, ei isoisälle tullut mieleen, että sitä nyt sitten haluttaisiinkin. Jonkin aikaa mietittiin mitä mahtaa olla "maito" ja lopulta Vera oli saanut - omenan! Tyttö oli kuitenkin mennyt tyytyväisenä nukkumaan, joten eipä tuosta suurta haittaa ollut. Sen kerran jälkeen tosin kirjoitimme sanalistan, josta löytyvät tärkeimmät suomen sanat käännöksineen.

Tänään olen sitten ajanut ensimmäistä kertaa uudella autolla. Aika huisa kokemus. Vähän kyllä pelottaa ihka uusi auto, mutta mäkilähdöissä auttava automaattijarru on sairaan siisti :)


7 kommenttia:

Tiitu kirjoitti...

Onko teillä jo päiväkotipaikka haussa tai peräti tiedossa? Kalliossa asuva ystäväni on hakenut kaksikieliselle lapselleen ruotsinkielistä päiväkotipaikkaa alkuvuodesta ja kaupungilla on tarjota tälle autottomalle perheelle hoitopaikkaa - Malminkartanosta. Aivan päinvastaisesta suunnasta kuin missä vanhemmat käyvät töissä. Vapaita paikkoja ei kuulemma yksinkertaisesti ole järkevämmän etäisyyden päässä. Toivottavasti Veralle löytyy ruotsinkielinen päiväkoti inhimillisten etäisyyksien päästä. Ystäväperheeni ei ymmärrettävästi ole kovin innostunut työmatkan pidentymisestä kahdella tunnilla päivässä...

Elli kirjoitti...

joo, tarhapaikat on aika kovassa nyt helsingissä. kaupungille oli käynyt pieni "oops" muutama vuosi takapesin, kun syntyvyydessä oli ollut laskua, että vähennetään tarhapaikkoja. eivät sitten olleet ottaneet huomioon, että nämä 80-luvun lapsukaisethan rupeevat jo puskemaan vauvoja pihalle ja tarvitsee tarhapaikkoja enemmän, kuin ennen. tän vuoden alussa jäi n. 1000 lasta ilman päivähoito paikkaa. että kannattaa kyllä haeskella jo jos vaan pystyy.

Mimmu kirjoitti...

Nuo puheen ymmärtämiset jaksaa kyllä aina naurattaa. Ihan sama vaikka sekä lapsen että aikuisen kieli olisivat samat, voi väärin ymmärryksiä syntyä. meillä mummo kävi pari päivää sitten kovan taistelun tytön kanssa kun luuli lapsen haluava kulkea rappusissa ja kuumeinen tyttö olisi halunnut vain istua sohvalla katsomassa nalle puhia, aappu kun olisi voinut olla mitä vain. Mutta omena oli kyllä luova ratkaisu farfarilta

Hanna Kopra kirjoitti...

Se puhuminen on niin mahtavaa! Ihme juttuja tuollaiset pienet vielä ottaa puheeksi. Usein aihevalinta jo on viihdyttävää.

Tarhapaikoista ei nyt ole mistä repiä. Kannattaa pysyä tiukkana ja itse sanoisin, että kannattaa epäillä ja olla hankala kuin hyvätahtoinen ja taipuisa.

Me olisimme voineet harkita puolikasta viikkoa, mutta ei ollut kuulemma ketään toista, joka tekisi paria päivää. Ei sitten laitettu Helmiä takaisin pariksi päivää 5–7:ksi. OHO! Olishan siellä ollut. Selvisi heti kohta leikkipuistossa. Ne yrittää vaan jujuttaa vanhempia. Vaikka vanhempien syyhän se ei ole, että paikkoja on liian vähän.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Moi Tiitu, voi ahdistus... haussa on mutta ei todellakaan tiedossa. Ollaan ilmoittauduttu jonoon se 3kk etukäteen, mutta kun ei tiedetä missä tullaan asumaan niin ei voi varmuudella paikkaakaan hakea!! Itse asiassa, me haettiin just läntiseltä puolelta ja meille soitti päiväkodinjohtaja Munkasta (ihan mahtavaa että soitti, ei olis tarvinnut, kun ei oltu osoitettu hakua minnekään tiettyyn päiväkotiin) ja ehdotti just Malminkartanoa. Meille se ei ole täysin väärä suunta, mutta ei me silti oltu sinne ajateltu muuttaa... Kuulemma Munkassa on pitkät jonot, Haagasta ehkä sais. Ollaan nyt sit jonossa Etelä-Haagaan, kun joku paikka piti laittaa... Toi teidän kaverien tapaushan on ihan kamalaa. Mitä ne nyt sitten tekee?

Elli,on tuo kyllä hurjaa. Pakkohan sitä joku paikka on saada, kun on se takuu (eikö?) mutta ei sitä nyt haluisi ihan toislta puolelta kaupunkia...

Mimmu, eikö olekin koomista! Aappu kyllä olisi voinut olla mitä vaan. Ja meillä tosiaan arvaillaan vielä että mitäköhän kieltä se yrittää!

Hna, näin on!
Muuten tuo kuulostaa ihan vastaavalta kuin siellä työntekijäpuolella, ei vaan voi tehdä puoltapäivää kun ei ole ketään muuta joka suostuisi tekemään. Näin olen kuullut, ettei siis osa-aikaiset hommat vaan käy. Tiedä häntä oliko sekään mikään totuus, vai pelkästään laiskuutta..
En kyllä tiedän kuinka tässä käy. Pitääkö lopettaa töissäkäynti kun ei saa tarhapaikkaa (eikös se muuten ole suomen linja, äidit kotiin kunnes lapset täyttää 3v...)!!

Tiitu kirjoitti...

Ystäväni jättivät tiedon saatuaan hakemuksen suomenkielisiin päiväkoteihin lähistöllä, etsivät hoitorinkiä (eli porukalla palkkaisivat hoitajan useammalle lapselle) sekä harkitsevat hoitovapaan pidentämistä. Eivät siis suunnittele rahtaavansa lastaan päivittäin toiselle puolen Helsinkiä hoitoon.

Toivottavasti te saatte selvyyden tilanteeseenne pian. Ja ainakin tuolla Malminkartanossa pitäisi ruotsinkielinen päikkypaikka löytyä.

Tuo Ellin mainitsema tuhat lasta ilman hoitopaikkaa täytyy tarkoittaa sitä, ettei paikkaa ole löytynyt niistä vaihtoehdoista, joihin perhe on hakenut. Suomessa on ainakin toistaiseksi vielä olemassa subjektiivinen päivähoito-oikeus, mikä kyllä tarkoittaa vain sitä, että joku hoitopaikka on tarjottava. Se onkin sitten ihan toinen juttu, kelpaako tarjottu hoitopaikka perheelle. Ei oota kaupunki tuskin on voinut tarjota. Tuskinpa tuhat perhettä olisi tyytynyt kohtaloonsa jäädä ilman lakisääteisiä palveluita, enkä ainakaan ole kuullut, että oikeustoimiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutumattomuudesta olisi ryhdytty. Mutta onhan se ihan totta, että subjektiivinen päivähoito-oikeus on yhtä tyhjän kanssa, jos se tarjottu hoitopaikka on toisella puolen kaupunkia mahdottomien yhteyksien päässä.

Elli kirjoitti...

Joo, siis kyllähän se kaupunki änkee ne lapset jonnekin.. Se on sitten eriasia minne! Ja onhan sitä sitten yksityisiä päiväkoteja, minne monet vie. Mutta siis toi tuhat paikkaa oli enemmän, kuin mihin olivat joskus muutama vuosi sitten laskeneet, että olis tarve. Plus sitten tietty yks päiväkoti paloi just sillon joulunpyhinä maan tasalle, että siinäkin meni sitten muutama paikka ja lapset iskettiin hoitajineen mitkä minnekin. osa meni toisan tarhan tiloihin ja osa meni alimman kerroksen vapaaseen kaksioon kunnes muu sijotus löytyi.