keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Päivähoidosta

Aiempaan päivähoitokommenttiin liittyen, välillä kyllä ihmettelee mitä Helsingissä oikein tapahtuu. Tiedän helsinkiläisen päiväkodin, jossa eräässä ryhmässä on ollut viime ajan erittäin suuri vaihtuvuus, vakituinen lastentarhanopettaja on ollut sairaslomalla marraskuusta lähtien, ja sen jälkeen ryhmässä on ollut 17 sijaista - jopa 3 eri sijaista viikossa. Siis 17 sijaista 4 kuukauden aikana!

Tämähän on aivan järkyttävää ryhmän lapsia kohtaan. Ryhmässä on 23 3-5 vuotiasta lasta ja 2 lastenhoitajaa hoitaa käytännössä myös lastentarhanopettajan työt, koska lastentarhanopettajan sijaiset vaihtuvat koko ajan. Lapset eivät jaksa enää edes kysellä kuka uusi sijainen mahtaa olla - sehän kohta lähtee kuitenkin pois. Puhu siinä sitten luottamuksellisesta päivähoitosuhteesta.

En tiedä, onko tämä yleistäkin, mutta ei todellakaan anna kovin hyvää kuvaa Helsingin kaupungin päivähoidosta. Kun eräs ryhmän hoitaja haluaisi eläkkeelle jäämisen sijaan jatkaa osa-aikaisena, oli ylemmältä taholta todettu, että se ei todellakaan onnistu, kukas ne hommat sitten tekee. Parempi että tyyppi jää kokonaan eläkkeelle, ja saadaan ryhmään yksi vaihtuva sijainen lisää. (Eikä muuten ihan tue Vanhasen linjaa siitä, että suomalaiset saataisiin pysymään töissä pidempään... toinen käsi ei taas tiedä mitä toinen tekee)

Ja kun oli vedottu että perjantaisin on vähän väljempää, että jos edes silloin, oli vastaus ollut: väljempää! Eihän sellaista saa olla! Kiintiöt on täytettävä! Lapsia lisää, ovista ja ikkunoista, jotta saadaan kaikki neliöt varmasti käytettyä ja papereihin hyvän näköiset numerot.

Tämähän on kuin aikanaan Neuvostoliitossa, väliäkö sillä onko kovin järkevää, mutta kun tavoitteessa lukee 1000 saapasta niin tuhat saapasta tuotetaan, vaikka kukaan ei niitä haluaisi. Vaikka ei kovin järkevää, paperissa lukee että jokaista hoitajaa ja neliötä kohden pitää olla 7,3 lasta niin sitähän on oltava ne 7,3 lasta paikalla.

Eipähän kaipaa takaisin Helsinkiin kun tämmösitä kuulee.

3 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Siis herranen aika. Missä saa ylipäätään olla 7,3 lasta hoitajaa kohden, kun täällä sen on 4, jotain (tiedä sitten onko nuo erit eriikäisillä). Hoitopaikkaa etsiessä olen vertaillut päiväkoteja kuinka joissan päiväkodeissa 12 lapsella on lastentarhan opettaja ja kaksi hoitjaa ja toisissa taas kolme. Ja tuo vaihtuvuus on kyllä todella huono asia. Tuollaisesta päiväkodista ottaisin kyllä lapseni välittömästi pois. Tosin todellisuudessa se olisi varmaan erittäin vaikeaa, kun sitä yhtäkin paikkaa on näköjään todella vaikea saada.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Mimmu, en mä edes ihan tarkkaan laskenut, oliko se juuri 7,3 mutta jos ryhmässä on 23 lasta ja 3 hoitajaa, niin eikös siitä suunnilleen tule. itse asiassa vielä korkeampi luku...! varmaankaan 1-2 vuotiaiden ryhmässä luku ei ole noin korkea. Kyllä Ruotsissakin on isoja ryhmiä, mun mielestä yleinen on 1-2 vuotiailla 14-15 lasta ryhmässä ja on se kyllä aika paljon. Hoitajien määrästä en ole ihan varma. Meidän päiväkodissa on 10 lasta pienten ryhmässä ja 2½ hoitajaa (kaks kokopäiväistä ja yksi osa-aikainen). Se on tosi hienoa.

Se se ongelma varmaan on, että ei ole vaihtoehtoja - monesti kun se hoitopaikka on tosi vaikea saaada. Mutta kyllä mä ihmettelen, etteivät vanhemmat enemmän valita ja yritä puuttua tilanteeseen...

Heidi M. kirjoitti...

Itse alan ammattilaisena joskin joitakin vuosia sitten lopetin oman alan työt sanoisin sen että tuo alkaa olla aika normaalia monessa päiväkodissa. Ihan siitäkin syystä että alalla on todella paljon työpaikkakiusaamista, naiset ovat naiselle susia, pitää paikkansa. Työntekijät eivät viihdy, tulee paljon sairauslomia...

Lisäksi se että tuijotetaan papereita, näin ja näin monta lasta kulloinkin, pitää saada listat näyttämään hyväksi. Tuottavuus ei mielestäni kuulu päivähoitoon...

Alle 3-vuotiaita saa olla 4 lasta per yksi hoitaja, siitä vanhempia taas 7 per hoitaja. Pienten ryhmässä ei ole pakko olla lastentarhanopettajaa, kaikki kolme voivat olla lastenhoitajia. Eli yleensä pienten ryhmissä on 12 lasta ja kolme hoitajaa, isojen ryhmässä 21 lasta, yksi lastentarhanopettaja ja kaksi hoitajaa.

Poikkeuksia aiheuttavat sitten lapset jotka ovat paikalla osan ajasta, heillä saattaa siis olla vapaapäiviä jne. Siitä syystä lapsiryhmän koko saattaa joskus väliaikaisesti olla suurempi...

Sori pitkä teksti, tuli vain into kirjoittaa kun oman alan juttuja lukee. :)

Ja toki käytännöt ja säännöt ovat voineet muuttua, irtisanoin itseni vakituisesta toimesta jo vuonna 2004, sen jälkeen en päiväkodissa ole työskennellyt.