tiistaina, lokakuuta 02, 2007

Kerta vs kestovaippailua ja muuta hyvän vs pahantekoa

Välillä tunnen angstia kun pitäisi käyttää kestovaippoja (infoahan löytyisi vaikka kuinka). Ja minähän en käytä. Ja omaantuntoon koskee ja pistää ja tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi. Miksi emme käytä? Omasta mukavuudenhalusta ja jaksamisestahan se johtuu. Kun ei vaan jaksa kun siitä tulee sottaa ja vielä enemmän pyykkiä ja en mä nyt vielä jaksa ajatella koko asiaa... ja alitajunnassa kuitenkin pieni asia sanoo, että olisi nyt kuitenkin syytä. Mutta me siis edelleen käytetään kertavaippoja ja varmaan hamaan tappiin asti, loppujen lopuksi.

Ja me edelleenkin lennetään paljon lentokoneella. Ja siitäkin on huono omatunto, kun se nyt on ympäristön kannalta se kaikkein vihoviimeisin teko. Mutta eihän sitä oikeasti pääse mihinkään ilman lentokonetta. Tai siis mihinkään, pääsee kai, Göteborgiinkin mentiin junalla, ja maksoi enemmän kuin lentäminen olisi maksanut. Ja Suomeenkin pääsisi laivalla, just joo, ja menisi koko yö ja sekin on kalliimpaa itse asiassa kuin lentäminen. Eikä se edes ole siitä rahasta, vaan aivan järjettömästä ajan tuhlauksesta, kun senkin laivalla kököttämisen sijaan voisi istua mummolan lihapatojen ääressä - tai vaikkapa saunassa! Niinpä me siis lennetään, sinne tänne. Ensi kuussa Espanjaan lomalle. Mutta olen mä maksanut näistä Climate Carelle ja yrittänyt ostaa sillä puhtaamman omatunnon. Ja meillähän ei ole autoa, eikö siitä saa pisteitä ja vähän lentämistä anteeksi? Me kierrätetään kaikki mitä voidaan. Täällähän ei tosin kompostoida eikä kierrätetä maatuvia lainkaan - mitä en edelleenkään oikein ymmärrä, miten se voi kannattaa Suomessa mutta ei Ruotsissa. Näin kuitenkin tuntuu olevan. Kaikki muu me kuitenkin kierrätetään. Ja annetaan rahaa hyväntekeväisyyteen, ollaan jopa ympäristökummeja Ruotsin luonnonsuojeluliitossa. Siis eikö olla ihan hyviä, eikö, ja saada vähän anteeksi kertavaippailua?

Elämä on sellaista taiteilua hyvän tekemisen ja oman laiskuuden välillä. Kauanko tämä maailma pysyy pystyssä tällä menolla? Millaisen maailman jätämme lapsillemme?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Mari, pakko valaista kestovaippa-asiaa sen verran, että se on huomattavan paljon yksinkertaisempaa ja vähemmän aikaa ja vaivaa vievää kuin etukäteen kuvittelee. Osta muutama kestis (=kestovaippa) ja kokeile ihmeessä! Meillä on vastaavanlainen järjestely: kotona ollessa kestiksia, vierailulle/kaupungille jne. lähtiessä ja yöksi kertis (=kertavaippa). Kätevää ja helppoa. Niiden kavereiden mukaan, jotka käyttävät vain kertavaippoja, heillä kuluu kuulema yksi vaippapaketti viikossa. Meillä menee yksi vaippapaketti kuukaudessa.Eli vaikka ei käyttäisikään vain kestiksiä, niin selvää ympäristön ja rahan säästöä kertyy silti. Kerro mielelläni lisää!

Anna, joka voi demonstroida asiaa tullessaan kuun lopulla kylään

ee kirjoitti...

Hei M-J! Heitin sinulle haasteen!
Lisätietoja löytyy blogistani.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anna, kiva kun kävit kommentoimassa ja ehdottomasti jutellaan ja kokeillaan kun olet täällä! En lupaa mitään jatkosta mutta kokeillahan voi aina :D Kiva kun tulet!!!

Ee, kiitos haasteesta, vastaan heti kun vaan kerkeän!