sunnuntaina, syyskuuta 22, 2013

Koulu- ja päiväkotipäivitys

Koulua on nyt mennyt kuukauden verran, samoin uutta päiväkotia. Ollaan oltu supertyytyväisiä, etenkin esikouluun, jossa on kerrassaan aivan ihanat opettajat ja hyvä meininki. Tällä viikolla pidettiin vanhempainilta, jossa opettajat esittelivät esikoululuokan toimintaa, päivien ohjelmaa, toimintasuunnitelmia, pedagogiikkaa. Tosi hienolta kuulosti, etenkin tässä ruotsalaisessa kehyksessä jossa koko koulujärjestelmä tuntuu luisuvan syvemmälle ja syvemmälle kaaokseen ja epätoivoon. Meillä on sentään toivoa!

Lapset on jaettu kahteen ryhmään, joissa molemmissa n 20 lasta. Näitä ryhmiä vielä jaetaan tarpeen mukaan. Molemmissa ryhmissä on 2 opettajaa, lisäksi toisessa vielä eritysopettaja kahta erityislasta varten. On hienoa, että luokalla on myös erityislapsia - opettaa suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden ymmärtämistä, sekä todella hienoa että lapsilla on taustoja yli 10 eri maassa. Sysksyn aikana tehdään ryhmätöitä näistä maista ja vanhemmat pääsevät, koululle kertomaan omasta lapsuudestaan/kokemuksistaan ko. maista. Erityisesti tutustutaan tietysti Ruotsiin ja Suomeen, Kuulemma viime vuonna luokalla oli lapsia, jotka eivät koskaan ole käyneet Suomessa. Aika hassua! Automaattisesti olettaa, että suomenkielisessä koulussa kaikki ovat käyneet Suomessa, mutta näin siis ei ole. Suomalaisuus ja suomen kieli voi näkyä niin kovin monella tapaa.

Samalla kun koulu on iso ja siellä kuljetaan isojen joukossa, on toiminnassa kuitenkin paljon leikkiä ja päiväkotimaisuutta. Läksyjä ei ole. Onko Suomessa? Meillä ei ole kyllä kaivattukaan, mutta olen muutamalta vanhemmalta kuullut, että lapset ovat olleet pettyneitä koska läksyjä ei ole eikä homma ole niin koulumaista kuin on kuviteltu. Meillä ollaan oltu hirmu tyytyväisiä kyllä lähes kaikkeen.

Päiväkodissakaan ei ole valittamista, tosin pikkupiha on aivan surkea. Onneksi käytössä on myös isompi piha, mutta pienelle pihalle jättäminen tuntuu kuin vankilaan veisi (verkkoaidan taakse). Lisäksi aiempi päiväkoti oli superihana, joten tottakai sen kanssa on vaieka kilpailla. Mutta siitä huolimatta kaikki on myös Vidarilla mennyt superhyvin, etenkin kun yksi hyvä kaveri seurasi edellisestä päiväkodista mukana.

Joten ei voi muuta sanoa kuin että pidetään peukut pystyssä että jatkuu samaan malliin!

1 kommentti:

Elli kirjoitti...

Just tässä mietinkin, että mitenhän teillä on lähteny koulun kanssa käyntiin :)

Hyvä, että ootte ollu tyytyväisiä! Eskari oli kyllä kiva. Onkohan siellä vielä samoja opeja, mitä Viltsulla ollu..

Se pieni verkkoaita piha on kyllä jotenki niiiiin aneeminen :-D Vaikka ihan hyvä, että on aidattu ku isot lapset pelaa jalista ja sählyä jne. siinä ympärillä.