sunnuntaina, heinäkuuta 24, 2011

Vaarallinen maailma?

Taas kerran on joutunut päivittelemään mikä hullu, kamala maailma tämä on. Ihan naapurissa, voisi olla meillä. Koska tahansa. Vaikka, tällaista sattuu harvoin eikä pidä alkaa pelätä, niin sairaita henkilöitä tuntuu tässä maailmassa riittävän joka kolkkaan. Sitten vain on huono tuuri, tai jotain, jos sattuu osumaan sellaisen tielle. Tai tässä tapauksessa, kuuluu väärään puolueeseen. Mikä painajainen, koko tapahtuma voisi olla suoraan kauhufilmistä.

Jotenkin miettii, mihin maailmaan sitä lapsiaan kasvattaa. Vaikka tietää, että miettiminen ja pelkääminen on ihan turhaa - suurin osa asioista menee niin kuin menee eikä niit voi välttää sulkeutumalla 4 seinän sisään. Mutta samalla kuitenkin tuntuu, ettei lapsia halua päästää mihinkään.

Siitä tuli mieleen jälleen mielenkiintoinen etelä-eurooppalainen ilmiö. Olimme eilen Nerjassa, joka on kerrassaa viehättävä vanha kalastajakylä Malagasta hiukan itään. Siellä oli upeat rannat - joista me tosin ei juuri nautittu, musta kun on tullut vanhemmiten allasihminen, ja 3-4 vuotiaan kanssa en juurikaan aaltoihin uskaltaisi. Hieno vanha kaupunki ja Balcon de Europa. Yövyttiin viehättävässä ja suht edullisessa hostellissa Hostel 3 Solissa Vanhassa kaupungissa.

Illalla nukutin lapset ja mies kävi ulkona sillä aikaa, minä kävin sitten drinksulla sen jälkeen. Meillä lapset menee nukkumaan 20-21 aikaan, Vidar joskus jo seiskalta, riippuen päiväunien ajankohdasta. Varsinkin nyt kun Vera on kotona päivät eikä nuku päiväunia, on tyttö ihan valmis petiin jo 19-20 aikaan.

Ulkona käydessäni huomasin jälleen kerran miten Etelä-Eurooppa on eri maata. Kymmenen aikaan illalla kaupunki oli täynnä väkeä, pääasiassa lapsiperheitä, hyvä kun eteenpäin kapeilla kujilla mahtui. Lapsiperheet olivat parhaillaan menossa syömään. Siis kello oli todella 22.15. Terassilla viereisessä pöydässä istui ranskalainen seurue, jotka jäivät sinne vielä n 2-10 vuotiaiden lasten kanssa (kaksi perhettä, 4 lasta, pienin heistä n 2v) kun itse lähdin nukkumaan n 23.15. 2vuotias juoksenteli vapaasti pitkin toria, ilman että kukaan juuri hänen menoaan seurasi. Kyllä, minä seurasin, ihan uteliaisuudesta.

Kävellessäni takaisin hotellille, vastaan tuli vaunujen kanssa väkeä kuin pipoa, osassa vauvat nukkuivat, osassa oltiin hereillä. Jotenkin on vaikeaa ymmärtää, että lasten annetaan hillua puoleen yöhön. Kai minusta on tullut tiukkapipo, minustakin lopulta... samaan aikaan ihanan vapaata meininkiä. Mitä olet mieltä? Ja kun näitä hulluja riehuu täällä yllinkyllin, eikö niitä vanhempia pelota antaa lasten kulkea miten sattuu keskellä yötä?

3 kommenttia:

pilami kirjoitti...

Mä en oikein ymmärrä miten ne lapset edes pysyvät hereillä siihen aikaan, kun meidän pikkumiehen rytmiä ei ainakaan pysty juuri muuttamaan. Nukkumaan mennään 20-20:30 ja sillä hyvä. Olen kyllä itse mm. kesän häissä nukuttanut lapsen vaunuihin ja on sitten lähdetty vasta yöllä ajelemaan kotiin päin. Itse en oikein ymmärrä suomalaista tapaa, että kun tulee lasten nukkumaanmenoaika, niin pitää lähteä juhlista pois. Mielestäni se on isäntäväellekin kurjaa, kun kaikki katoavat jo siinä kasin pintaan. Että siinä mielessä kyllä kanntata Etelä-Euroopan asennetta, että lapset mukana elämässä ja juhlissa. Nyt kun mietin, niin onko siellä sitten enemmän niin, että lapset ovat osa elämää ja pohjoismaissa eletään liikaakin (?) lasten ehdoilla? En tiedä, ei ole kovin laajaa kokemuspiiriä aiheesta, kunhan heitin ajatuksen ilmaan. Älköön kukaan hermostuko... ;)

Elli kirjoitti...

phuuh. meillä edelleen tapellaan ton nukkumisen kanssa. pikkurinsessa kun ei vaan nukahda mitenkään helposti ja heräilee tosi herkästi. (et se siitä imuroimisesta päikkäreiden aikaan jne :D )
eli meillä toi vauva seuraa elämässä mukana, haluttiin tai ei :D

me (yllättäen) seurattiin aika tarkkaan noita norjan tapahtumia. anoppi on siinä parin kilsan päässä räjähdyspaikasta töissä, mutta ei kyllä ollenkaan tienny mistä on kyse kun soiteltiin sinne tunti räjähdyksen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Etelä-Euroopan meno on jo ilmankin takia erilainen. Syödään myöhään koska on niin kuuma, lapset nukkuvat monesti klo.13-16 välisenä aikana juuri kuumuuden takia, joten illoista nautitaan. Jos lapsi on väsynyt hän saa nukahtaa rattaisiin, mutta hän on mukana perheen/ystävien kokoontuessa. Kaduilla ei kuitenkaan näe juopuneita tms. Yleensä tälläisissä paikoissa ollaan lomalla ja aamulla ei tarvitse herätä tarhaan tms. Eri asia jos on arki päällä ja herätys kello 6.30 kyllä ne etelän lapsetkin silloin väsyy nim. kokemusta on :)