tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Ne "pienet" kansalliset erot

Nyt on sitten vietetty melkein viikko aurinkoisessa Tukholmassa, ja podettu hirmuisaa nuhaa sekä korvatulehdusta. Itse lensin Tukholmaan jo viime keskiviikkona, J ja Vera tulivat perjantaina perässä laivalla. Korvatulehdus oli alkanut perjantaina ja lauantai-aamuna raukka pieni ei saanut rähmimiseltä silmiä auki. Minä tietysti ajattelin, että samantien lääkäriin närakutenille. Vielä mitä! Soitettiin ja yritettiin saada aikaa - neuvona, että odottakaa VIIKKO. Viikko!?!! Siis että
lapsen silmien pitää rähmiä viikko ja äidin/isän olla poissa töistä, koska tauti EHKÄ menee ohi itsestään??? Olen edelleen ihan pöyristynyt tästä neuvosta. Olisin vielä ymmärtänyt, jos kyseessä olisi ollut pari päivää (olihan kaiken lisäksi viikonloppu eikä ehkä aihetta "kiireiselle" hoidolle). Mutta että viikko!! Niin sitä sitten vabataan (VAB = vårdnad av sjuk barn) eli vanhemmat on poissa töistä Ruotsin malliin viikon. Suomessahan ei edes lain mukaan saa olla kuin 3 päivää ilman lääkärintodistusta. Öisin heräiltiin parin tunnin välein, kun lapsi heräsi ja ei saanut silmiä auki ja niitä piti puhdistaa. Ja onpas kivaa lapselle, kärsiä nyt monta päivää...

Niin ja me ei siis mainittu millään tapaa ettei asuta Ruotsissa, vaan mies peräti soitti joten oltiin kyllä niin paikallisia kuin olla voi. Että ei voinut olla kyse suomalaisten diskriminoinnistakaan ;) Vaan siis ihan normaali neuvo. Mies oli kyllä sitä mieltä, että 10 vuoden päästä ollaan immuuneja kaikille antibiooteille tätä menoa, mutta siis haloo, tarkoittaako se siis sitä ettei sairauksia hoideta?? Ei tuo tauti ainkaan tänään vielä ollut mennyt ohi, neljän päivän jälkeen.

Tänään sitten tultiin kotiin Veran kanssa kaksistaan laivalla ja soitin jo aamusta terveyskeskuksen päivystykseen ja sain ajan samalle päivälle tänään klo 11.10. Hiukan tiukkaa teki keretä laivalta (mies jäi vielä Tukholmaan ja minua ajaminen jännitti jo muutenkin, enhän juuri aja) mutta kerettiin ja tavattiin jo kolmas mukava suht nuori naislääkäri meidän omalla terveysasemalla. Täytyy sanoa, että tähän mennessä olen todella yllättynyt positiivisesti julkisesta terveyshuollosta (sairaalassa jonotus tosin oli ihan syvältä).

Jos positiivista, niin kyllä sitten negatiivistakin.

Samaan aikaan tuli maksulaput päiväkotiin kesälle, vaikka hoitoa ei lainkaan tarvita heinäkuussa on maksu puolet normaalista eli 145 euroa ja vaikka elokuussa tarvitaan vain 2 viikkoa, pitää silti maksaa koko maksu. Meillä alkaa sitten osa-aikamaksu joka on 30 euroa halvempi kuin kokopäiväinen - siis 30h viikossa maksaa 260 euroa ja 40h viikossa maksaa 290 euroa. Niin joo ja hinnathan tosiaan nousivat eli uudet hinnat ovat 315 euroa ja osa-aikainen sitten 30 euroa halvempi eli 285.

Ruotsalaiseen hintatasoon tottuneelle hinnat ovat kyllä hiukan järkytys. Kokopäivähoito maksoi n 1200 kruunua eli 120 euroa ja osa-aikainen selkeästi vähemmän. Enpä itse asiassa taloudellisesta näkökulmasta katsottuna ihmettelekään enää että joko vanhempi lapsi ei mene päivähoitoon ollenkaan, tai sitten viettää siellä 40h - osa-aikahoito on niin kallista. Tämä siis yksityisella puolella, kunnallisesta en tiedä. Te varmaan tiedätte?

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Siis törkeätä tuo, että sanotaan "odottakaa viikko", mulla kans alkoi sappi kiehua teidän puolesta!!! Mun mielestä toi on terveysviranomaisen puolelta melkein kuin lapsen heitteillejättö! Suomessa tosiaan saa kyllä silmätulehdukseen lääkkeen taatusti heti.

Mitä tulee päivähoitomaksuihin, niin kallista on. Meillä on elokuussa edessä kahden lapsen hoitoon vieminen kunnalliselle paikalle ja hintaa lystille tulee kuukausittain n. 443 euroa... Aika iso siivu palkasta!

TaiNa kirjoitti...

Meillä maksoi kunnallinen hoito Suomessa yhdestä lapsesta 48€/kk (kaupunkina Joensuu ja oli kaupungin ns."paras" päiväkoti), Ruotsissa maksoimme päiväkodin täydestä paikasta 180kr/kk, saimme siihen jotain alennusta kun isompi oli saman yksityisen koulun eskarissa silloin niin antoivat ns. sisar-alennuksen, vaikkei koululaisesta maksettukaan. Nyt hain pienemmälle paikkaa kunnallisesta päiväkodista 2-3päivää/viikko, ei maksa mitään.

Unknown kirjoitti...

Aluekohtaisia erojahan saattaa Suomessa päivähoitomaksuissa olla, mutta käsittääkseni suurimman eron hoitomaksuihin tekevät perheen tulot. Ja niinhän se menee monessa asiassa että keskituloiset joutuvat maksamaan aina kovimman taksan mukaan.
Toisaalta hyvä että esim. yksinhuoltajat tai hyvin pienituloiset voivat saada lapsellensa käytännössä melkein ilmaista hoitoa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Reetta ja TaiNa, itse meinasin juuri samaa kommentoida , että päivähoitomaksut tosiaan riippuvat perheen tuloista ja max taksa luokkaan joutuu jo aika keskituloisena. Tottakai on hyvä että pienituloiselle päivähoito on melkein ilmaista. Mutta tosiaan Ruotsissa max taksa on se 1200 kruunua kun Suomessa se on käsittääkseni kunnallisella puolella n 230 euroa. Että aika huima ero... no, Ruotsissahan maksetaan edelleen enempi veroja kuin Suomessa. Onko sulla Reetta tietoa mitä maksaa osa-aikahoito kunnallisella suomessa?

Reetta joo, eikö ollutkin outo juttu tuo iagnoosi. Liekö sitten yleinen linja vai sattuiko vastaamaan tosi lääkekielteinen henkilö... mutta karseeta! No onneksi nyt on saatu lääke ja vaikuttaakin jo!

Anonyymi kirjoitti...

Ikävää kun lapset sairastaa. Tomi on käynyt Hötorgetin vieressä olevalla yksityisellä lääkäriasemalla, oisko se Cityakuten (tai joku sinnepäin). Siellä joutuu ehkä jonottamaan, muttei 4 tuntia. Kokeilkaa joskus sitä! Meillä Danderydissä pääsee terveysaseman lääkärille samana päivänä, joten mä en tajua, miten toi Tukholman terveydenhoito oikein toimii. Ja viikonloppuisin voi mennä sitten Danderydin (tai Astrid Lindgrenin sairaalaan) lastenpäivystykseen.Mä olen ollut erittäin tyytyväinen meidän kunnan hoitoon. Tarhamaksut kyllä kauhistuttaa. Me maksetaan kahdesta lapsesta täyspäivästä 2200 kruunua (220 euroa). joten ei mitenkään paha! terkkui Anu

Elli kirjoitti...

mä olin lapsen suomessa asuessa pienituloinen opiskelija ja silti maksoin 100e kuussa about tarhamaksua täyspäiväsestä oleskelusta. kyllä se riipas niissä tuloissa ihan kivasti jo.

ja nyt täällä sitten maksetaan n.80e eskarista. tai maksettiin, nythän tuo mokoma jo alottaa koulun. iltapäiväkerho maksusta ei oo vielä hajuakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän kunnassa (Turun kupeessa) päivähoitomaksut menevät näin:

Nettisivuilta poimittua:
"Maksu voi kokopäivähoidossa olla enintään 233 € kuukaudessa lasta kohden.
Osapäivähoito: Päivähoitomaksu on 60 % kokopäivähoidon maksusta, mikäli päivittäinen hoitoaika on
enintään viisi tuntia (perheen nuorin ja 2. lapsi). Kolmannen ja sitä seuraavien lasten
maksu on 20 % nuorimman lapsen maksusta.
Mikäli lapsi on jatkuvasti poissa hoidosta osan kalenterikuukaudesta, peritään päivähoitomaksu
alennettuna. Maksua alennetaan, jos poissaoloja on jatkuvasti vähintään kuuden kuukauden ajan. Jatkuvien poissaolojen vaikutus maksuihin:
Hoitopäivät kuukaudessa 1-15,
Maksut prosentteina kokopäivämaksusta 75 %"

Meillä lapset menevät yksityiseen päiväkotiin kunnalliselle paikalle, eli kunta ostaa ko päiväkodista paikat, koska alueellamme ei ole kunnallista päiväkotia.
Terv.Reetta