tiistaina, syyskuuta 04, 2007

Mitä verorahoilla saa?

Tänään lähti kummatäti kotiin. Kaksi viikkoa asuttiin saman katon alla ja vielä ollaan väleissä, ja ihan hyvissä sellaisissa. Eli hyvin meni! Kyllä otetaan täti toistekin kylään :) Todettiin lähdön hetkellä, ettei ollakaan näin pitkää aikaa asuttu saman katon alla sittemmin kun muutin pois yhteisestä kotoa ja siitä on muuten aikaa, 16 vuotta! Ensi viikonloppuna sitten tavataan taas, kun meikäläisten hullunkurinen perhe matkaa Helsinkiin.

Olin eilen hammaslääkärissä. Tarkastuksessa ja paikattiin yksi reikä. Loppulasku oli 1480 kruunua (n 160 euroa). Tähän sisältyy jo jonkinlainen valtion tuki, eli pennin hyrrää ei tästä saa takaisin. Hammashuolto ei kuulu Ruotsissa julkisten terveyspalvelujen joukkoon, eli yksityiselle on mentävä. Lapset 18 vuotiaaksi saakka saavat sentään ilmaisen hammashuollon, mutta sen jälkeen on maksettava hunajaisia hintoja. Mun mielestä on aika käsittämätöntä, että kansankodissa niinkin keskeinen terveydenhuollon alue kuin hampaat ei kuulu yleisen terveydenhuollon piiriin. Suomessa olen aina saanut hammashuollon julkisen terveydenhuollon kautta, vaikka jonottaa tarvitsisikin (välillä kohtuuttomankin kauan). Mutta halvaksi on tullut ja ihan kunnon hoitoa aina saanut. Luulisi näillä veroasteilla katettavan myös julkisen hammashuollon. Mutta ei, täällä asiasta vasta keskustellaan. Päivän lehdessä yksi kommentti jopa oli, että kansalaiset eivät sitten pitäisi niin hyvää huolta hampaistaan, jos siitä siis ei tarttisi maksaa maltaita. Siis hä, eikö tämä logiikka sitten päde muuhunkin terveyteen? Että kun hoitoa saa halvalla niin kannattaa olla paljon sairas?

Köyhä ei siis paljon paikkaile hampaitaan. Ehkä köyhä sitten tosiaan huoltaa hampaansa niin hyvin, ettei reikiä tule? Parempi välttää myös namuja - ei siis mene rahaa karkkiinkaan, siinähän säästää samalla sekä karkki- että hammaslääkärikuluissa :D

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huh minkä hintaista! Yhden hampaan paikkaaminen?!

Tukholman tyttö kirjoitti...

Siis tarkastus maksaa n. 750 kruunua, eli hampaan paikkaus ja mitä siihen liittyy oli sitten suunnilleen saman verran. Niinpä, kallista on todella!

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Tampereella hampaan paikkaus maksaa noin 20 euroa, mutta loppulasku on yleensä 22 - 34 euron luokkaa.

ee kirjoitti...

Silloin kun asuin Tukholmassa, mun viisaudenhammas alkoi tulla ulos väärässä kulmassa ja tulehdutti koko oikeanpuoleisen ikenistön. Hirveissä tuskissa, naama turvoksissa, mua kierrätettiin kolmen (!) vastaanoton kautta ennen kuin Södersjukhusetin akuutti suostui ottamaan vastaan (edellinen terkkari neuvoi menemään sinne yöllä, ettei ne voi olla ottamatta sisään). Ihan viidakon meininkiä. En edes muista mitä se lopulta maksoi, olin niin helpottunut kun sain jotain apua, suu ei auennut enää kuin 1½ cm.
Ja kyllä, minäkin maksoin veroja aika lailla.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Kuulostaa hyvin kohtuulliselta nuo Tampereen hinnat, olispa meilläkin!!

ee, niinpä! Ihan järkyttävää! En edes halua ajatella, mitä sitten jos olisi oikeasti jotain isompaa vaivaa tai korjattavaa... kyllä sitä ihmettelee, ettei tätä verorahoilla makseta, kansankodissa kun kaikki on olevinaan niin paljon paremmin kuin muualla...!