lauantaina, lokakuuta 29, 2005

idolit finlandsfärjalla

En ole aiemmin juuri seuraanut Idolsia (paitsi ekan kierroksen Suomessa, joo myönnän) mutta eilen tuli katsottua lähes koko show. Ruotsin idolsissa on mukana vielä 6 kilpailijaa, Agnes, Jens, Sebastian, Elina, Sibel ja Måns. Idolit olivat jaksojen välissä olleet finlandsfärjalla. Niin, tietysti ruotsinlaiva on täällä finlandsfärjan. Ekaa kertaa kun kuulin nimityksen, kuulosti se tosi oudolta, mutta kaikkeen näköjään tottuu. Kaikenlaisiin suomennoksiin, ja hassuihin sanoihin. Työkaveri osaa sanoi "Moi moi mukulat", koska katseli pienenä suomalaista lastenohjelmaa jolla oli ko nimi!

Idolseista Elina kuulostaa kovasti suomalaiselta, mutta ei ole sitä, toisin kuin Jens melkein on, kotoisin lähes Suomen rajalta Piteåsta ja sukunimeltään Pääjärvi. Suomalaisperäisiin sukunimiin törmää aika usein, harvoin ko henkilö kuitenkaan puhuu tai ymmärtää suomea. Elina on aika harvinainen nimi, luulinkin ensin että hän on Lina. Varmaan Elinankin nimi tavataan aina väärin, samoin kuin Mari, joka on aina joko Maria tai Marie. Ja ääntämykseltään Maari tai Marii. Olen jopa itse alkanut käyttää vaihtelevasti näitä versioita!! Työpaikan lehden haastattelussa olin Marit. Totesin, että jos kerran olen useampi Mari, niin palkkaakin voisi tulla tuplasti...

Suomen idolseihin verrattuna Ruotsin jengi on huomattavasti monikulttuurisempaa. Suomalaiset idolsit ovat nimeltään Ilkka Jääskeläinen, Katri Ylander, Agnes Pihlava sekä Henna Heikkinen, ja nyt uusi Pauliina Kumpulainen. Aika supisuomalaista porukkaa. Ylander tosin voisi olla suomenruotsalainen ja ehkä Agnes jostain muualta myös. Täällä taas mm. Sibel Redzep, Maria Albayrak, Marieme Niang ja Jens Pääjärvi - ei ihan periruotsalaisia nimiä: löytyy niitäkin tosin, Carlssoneita ja Svenssoneita. Silti huomaa miten paljon pidemmällä Ruotsissa ollaan monikulttuurisuudessa ja kuinka nimenomaan nämä ovat toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia. Kyllähän kai tätä alkaa näkyä jo Suomessakin. Luin eilen artikkelin, ettei Tukholmassa ole enää koulua ja luokkaa, jossa ei olisi maahanmuuttajataustaista oppilasta. Toisaalta miksi helkkarissa pitää aina kiinnittää huomiota siihen, että jonkun vanhemmat tai isovanhemmat ovat jostain mualta. Milloin sitä oikein saa olla yhtä suomalainen tai ruotsalainen kuin muutkin? Onko sitä vielä 100 vuodne kuluttua neljännen tai viidennen polven maahanmuuttaja?

No anyway, eilen ulos idolseista äänestettiin Jonah, ja tuomarit ovat kerrassaan pöyristyneitä. Kansa äänestää väärin. Suomessa varmaan on sama juttu, vastaava skandaali ja myrsky vesilasissa. Lööpeissä tosin oli isoin uutinen kuinka Anna Lindhiä seurattiin. Ursäkta mig, mutta eikö se nyt ole vähän vanha juttu???

Idols-koukku kuitenkin heilahti. Nyt varmaan täytyy katsoa seuraavakin Idols-osa että kuinka tässä käykään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

okei, yleisö vaatii välitöntä näytettä "Moi Moi Mukkuloista"! Kasetti, mikä vaan kelpaa, voin järkätä sen juutuubiin.

-- sigmundurus@luukku.com