keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2014

Kohtalonkysymyksiä


Tänään töissä. Eräs työkaveri sai sairaskohtauksen. Jouduttiin kutsumaan ambulanssi, tai lähinnä jouduttiin vakuuttamaan 112 että on tarpeellista tulla. Järkyttävää todeta, että olisi vissiin parempi valehdella että asiat on vielä huonommin, jotta varmasti saisi apua paikalle.

Kun ambulanssihenkilökunta viimein tuli, nonchalantti asenne järkytti "jaha vad har vi här då? gör det ont någonstans? det är väl lite feber? Vi tar lite Alvedon (=burana)"

Lehdissä on ollut viime aikoina paljon juttuja siitä, että a) hälytystä ei olla uskottu ja avun tarpeessa ollut on menehtynyt sekä b) ambulanssilla on kestänyt tolkuttoman kauan aikaa perille saapumiseen. Moni tapaus on päättynyt ikävästi.

Tuntuu pelottavalta, että hyvinvointivaltiossa ei voi 100% luottaa, että ambulanssi tulee kun apua pyytää. Jos amatöörien pitää vakuuttamalla vakuuttaa, että on oikeasti hätä, ollaan aika hakoteillä. Kai olisin sairaanhoitaja, jos kykenisin arvioimaan mikä sairaus kyseessä on ja mitä sille mahdollisesti pitää tehdä.

Nyt ilmeisesti kuitenkin kaikki ok, sairaalassa otetaan testejä ja asia toivottavasti selviää. Mutta aika järkyttynyt olo tällaisen äärellä.

2 kommenttia:

emmi kirjoitti...

Olen ihmetellyt samaa, että eikö hälyytyskeskuksen pidä tapauksessa kuin tapauksessa lähettää joku auto paikalle tarkastamaan tilanne? Ymmärrän, että resurssit ovat rajalliset, mutta eiköhän kuitenkin suurin osa soitoista ole aiheellisia ja tapauksia joissa apua tarvitaan.

Oma kokemukseni oli tosin hyvin "positiivinen" kaikin puolin, mutta kyseessä kun oli lapsi, jonka hengitys katkesi (oli kyse kuumekouristuksista), niin se nähtiin akuutiksi. Silloin ei vielä tiedetty mikä oli vialla. Ambulanssi tuli ja nopeasti.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Joo, luulisi että parempi olisi ajella välillä turhaan kuin että ei mennä paikalle ja otetaan riski. En oikein ymmärrä onko niitä turhia soittoja sitten tosiaan niin paljon?! Onneksi teillä on ollut positiivinen kokemus! Lasten kanssa erityisesti on ihan järkyttävää olla tuollaisessa tilanteessa!