perjantaina, tammikuuta 18, 2013

Kouluvierailu ja muuta mukavaa

Vidar tosiaan on oppinut puhumaan. Ja puhetta tosiaan tulee, aikalailla tauotta... Hän myös matkii selvästi äitiään. Uusimpia hokemia on:

-  ei oikeeeesti...
-  ei haittaa mitään!

...ja juuri sellaisella samalla äänensävyllä kuin äitinsä. Niiiiin hellyttävää :)

Eilen oltiin Sverigefinska skolanin esikoululuokan tutustumisillassa. Ruotsissahan  mennään kouluun esikoulun yhteydessä, eli siis esikoulu on aina koulun yhteydessä. Käsittääkseni Suomessa ollaan menossa samaan suuntaan. Samalla siis valitaan koulu, kun mennään esikouluun.

Esikoulun opettajat esittelivät toimintaa, ja myös koulun rehtori oli paikalla. Tuntui tosi hyvältä paikalta, tosin epäselvää on, mahdutaanko mukaan. Tällä hetkellä esikoululuokkia on vain yksi, jolla on 28 oppilasta; ensi vuodeksi on jonossa jo 70 lasta, joten kaksi luokkaa on tulossa. Yhteensä 50 lasta, eli jos kaikki jonottajat haluavat paikkansa, kaikki eivät sitä sitten saa. Näin tuskin tulee kuitenkaan käymään, koska aika moni jonottaja päätyy johonkin muuhun kouluun lopulta.

Meillä on paikka 45. Pitäisi siis olla hyvät mahdollisuudet, toisaalta jonotussysteemi on vähän hämärä - mm. Suomesta juuri muuttaneet pääsevät automaattisesti kouluun. Ymmärrettävää, koska silloin lapsen ruotsin kieli on luultavasti olematon. Mutta meille jonottajille hankalaa, kun jotkut tulevat jonon ohi. No, rehtorikin lohdutti että varmaankin kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Meitä on Veran päiväkotiryhmästä ainakin 5 jonossa samaan esikouluun. Olisi tosi hienoa, jos kaikki pääsisivät! Ihan hullua, että oma lapsi menee jo kouluun... te, jotka harkitsette suomenkielistä koulua Tukholmassa, muistakaa ilmoittaa lapsi jonoon. Se ei maksa mitään eikä siitä ole mitään haittaa - paikan voi tarvittaessa perua!


ps. kuvia on tulossa, jossain vaiheessa...

8 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Tervetuloa Post-it lappujärjestelmän pariin!! :D

Suomalaiseen kouluympäristöön tottuneena "mielenkiintoinen" on kyllä se sana mikä tulee mieleen!
Mulla ei kyllä oo kokemusta onko kaikki Tukholmalaiset koulut ja niiden toiminta samanlaista..

Tosin me ollaan varmaan ne omituiset vanhemmat, kun ei olla niin superhyperaktiivisia.

On jotenki pelottavaa kuinka monta sähköpostia päivässä voikaan saada luokan vanhempien kesken!

Sen verran voin vinkata, että koulun kanslian post-it-lappusysteemiin ei kannata ihan 100% luottaa, eli voi olla hyvä ihan ite kysellä paikan perään jos tuntuu ettei mitään kuulu.
Osotteen muutos ei myöskään hoidu mitenkään helposti. Tyhmänä kuvittelin, että kun ilmotan kansliaan tieto menis myös laskutukseen joka on käytävän toisella puolella. Ehei! Ei syytä huoleen, saatiin sit puolen vuoden laskut kerralla maksettavaksi. Se oli ilonen joulu se! Kansliaan olin kyllä soitellu asiasta monen monta kertaa, mutta ei mulle tullu mielenkään että ne muhii sen infon päällä, eikä esim. opettaja saanu tietoa osotteen muutoksesta jne. :D
Ikävä kyllä uusivat myös puhelinjärjestelmänsä tossa joku aika sitten ja tää nykynen on jotain ihan kauheeta. Aikasemmin oli suorat numerot opehuoneeseen ja kansliaan jne. no ei sitä riemua enää! Eli ei voi ollenkaan tietää mistä paikasta on soitettu jos koululta soitetaan, kaikki on yhen numeron alla.
Lisäksi se valikko "haluatko palvelun suomeksi" ei "ihan" toimi :D
Se on tosi kiva sitte soitella pitkin koulua, kun kukaan ei tiedä onko mistä soitettu ja mitä asiaa koskee.. Nojoo, ei niillä onneks usein asiaa ole, mutta jos lapsi vaikka sairastuu niin siitä tiedon saaminen voi olla aika kiven alla.

Eskarin opet oli kyllä tosi ihanat ja kivat ja tykkäsin eskarista.

Se varsinainen koulupuoli onki sit vähän takunnut, mutta se on enemmän siitä kiinni millasen open saa. Melko rauhatonta siellä on kyllä kuitenki aina, oppilaat juoksee paljon sisällä ja aikuiset heristää sormea että "voivoi ei sais juosta sisällä". Samoin kouluun mennessä kannattaa varautua siihen, että n. puolet tavaroista häviää. Eskarissa niistä ei vielä tarvii ite pitää huolta, mutta koulussa tarvii. Opettajat ei oo musta auttanu siinä muutoksessa ollenkaan tarpeeksi vaan yht'äkkiä 7-vuotiaan pitää osata huolehtia kaikista jutuistaan ite.

Mut kuten todettu, en tiedä onko kaikissa kouluissa näin, kun ei oo kokemusta kun tosta yhdestä.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Voi ei... kuulostaapa ihan horrorilta! Ja mä olen kyllä törmännyt jo siihen että kansliassa ollaan aika pihalla, mutta että näin pihalla... toisaalta sen kyllä kestää jos koulu on muuten hyvä. Sun kommentista päätellen näin ei kuitenkaan aina ole? Oletteko te olleet tyytyväisiä opettajiin kuitenkin? Onko järjestysongelmat jatkuvia? Kun nämä on just niitä ongelmia, mistä kuulee ruotsalaisen koulun puolelta, jonka takia valitsee suomalaisen koulun - hyvä opetus, hyvät opettajat, hyvä suomen kieli, parempi kuri..? Kerro lisää! Millä luokalla sun lapsi nyt onkaan?

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin olen kuullut, että järjestystä ei Fridshemsplanin koulussa pahemmin ole. Mutta onko täällä missään? Meillä ei olisi muuten mitään pakottavaa tarvetta palata Suomeen, mutta koulu ei täällä vakuuta pätkääkään ja 5-vuotias lapsi meilläkin. Saa nyt nädä, laittavatko nämä mamut lapsensa todelliseen mamukouluun. :/

Elli kirjoitti...

Poika meni nyt kolmannelle.

Meillä luulen, että yks iso ongelma on tosi lepsu luokanope. Se on sellanen vähän hyssykkä. Tosi mukava kyllä, mutta ihan pikkusen parempaa kuria vois kyllä pitää.

Toisella eka luokalla oli sit vähän napakampi ope niin siellä oli oppilailla vähän helpompaa.

Siellä on vähän sellasta "puuttukaa ongelmiin kotona"-asennetta, mutta se nyt ei vaan oikeen toimi pienten koululaisten kanssa. Tästä oon niiden kanssa kättä joskus vääntänykii ja osotellu kasvatusoppaita. Koska niihin ongelmiin pitäis puuttua heti, ei se auta että 6-tuntia myöhemmin mainitsen asiasta. Toki kotonakin pitää käydä niitä läpi, mutta se ei vaan toimi jos koulu koittaa laittaa päätä pensaaseen. Mut tätä oli sillon ekaluokalla, jolloin tuuli muutenki suurimmat muutokset pojan arkeen ja siihen, että ois pitäny ite yht'äkkiä alkaa huolehtimaan kaikesta jne. Eikä nää mitään isoja juttuja ollu, jotain poikien pientä nahistelua jne. mitä se lapsi ei enää ees muista siinä vaiheessa kun pääsee kotiin.

Poika viihtyy kuitenki ite ihan hyvin.
Eikä meidän kohdalla oo ollu mitään kiusaamisia tai tällasia ongelmia.

Iltapäivisin sillon, ku vielä kävin hakemassa niin näki aina sitä, että käytävillä juostiin ja vähän sellasta rauhatonta, mutta siis ei siellä käsittääkseni mitään pahempaa oo ollu. Siis ei kukaan potki ikkunoita rikki tai mitään tollasta ilkivaltaa.
Henkilökunta on vaan vähän munatonta ja auktoriteettia puuttuu :-D

On se koulu ihan ok. Eikä meilläkään oo kanslian kanssa ollu muuta ongelmaa, ku just toi osotteenmuutos.
Laskutuksen täti on ainakin tosi kiva! Se sitte soittelikii sillon niistä laskuista ja sano, että makselkaa pikkuhiljaa, että hän ei niitä oo laittanu eteenpäin, ku harvemmin kellään jää noin montaa maksamatta ellei oo tullu joku byrokratiaongelma jossain kohti. Periaatteessahan meiltä ois pitäny mennä fritispaikka ja kaikki, mutta kun se ei laittanu niistä mitään muistutuksia tai muuta lähtemään niin paikka pysy ja ei tullu sit mitään seuraamuksia (paitsi kikkeliä otsaan ja muutama taloudellisesti niukempi kk).

Meillä ehkä eniten tökkii vastaan se, miten h*lvetin aktiivisia vanhempien kuuluis ollakaan! Siis voi luoja tota sähköpostien määrää mitä vanhempiringissä menee! Joka vuoshan on tietty joulumyyjäiset ja sit on kaikenmaailman vanhempainiltaa toisensa perään ja jokapaikkaan pitäis olla leipomassa ja osallistumassa ihan hurjana. :] Mä oon kyllä ihan tylysti jättäny välistä. Siks me ei ehkä ollakaan kovin suosittuja vanhempia!
Nytkin ois pitäny mennä Joulumyyjäisiin seisomaan kolmeks tunniks narikkaan tai pitämään jotain arvontaa tms. Jätin tylysti vaan vastaamatta ja menemättä, enkä tekaissu omin pikku sormin 150 lanttulaatikkoakaan..
Ehkä kauhein hulabaloo oli aikoinaan jostain ihmeen syysjuhlasta jonka perinteisesti ekaluokkalaisten vanhemmat järjestää. Sinne ois pitäny taas ostella, hankkia ja tehä ja laittaa ja myydä lippuja, jokaisen lapsen vähintään 5!! (No eihän me edes tunneta täältä 5 henkilöä!)
Ne on siis aikuisille tarkotetut zembalot missä syödään ja juodaan. No sitten ois pitäny vähintään ostaa jotain tukilippuja tai jotain. No me oltiin taas ne dorkavanhemmat eikä ostettu yhen ainuttakaan lippua. Mun laskettuaika tais olla samalle päivälle, kun tää iltariento ois ollu.
Meidän maine on varmaan ihan kamala :D

Vanhempainillat on myös järkätty musta aina ihan idioottiin aikaan! Tunti sen jälkeen, kun fritis menee kiinni (17:30). Pari kertaa oon käyny, mutta sit on kotona vasta joskus klo 21 aikaan ja mä oon jo niiiiin väsyny siinä vaiheessa, etten vaan jaksa käydä niissäkään. Eikä niissä ees ikinä oikeen tapahdu mitään (paitsi, että pitää tietysti leipoa sinne ja sitten taas maksaa syödäkseen omaa epäonnistunutta kuivaa kakunpalastaan).

Tosin meillä on aika tiivis se muutaman jo entuudestaan toisensa tuntevien vanhempien porukka, jotka tätä koko koneista pyörittää. Se on tosi jännä lukea niiden sähköposteja, kun ne on niin erinomaisia ja kehuvat toisiaan kilpaa ja kun niillä on niin hyviä ideoitakin! :D Tietysti ovat myös samaa mieltä aina kaikesta.

Anonyymi kirjoitti...

Miten sinne ruotsinsuomalaisen esikoulun / koulun jonoon ilmoittaudutaan? Yritin katsella koulun nettisivuilta tietoa mutta en löytänyt.

pilami kirjoitti...

Elli: kiitos parhaista nauruista, vaikka eihän noi vanhempainyhdistykset mikään naurun paikka ole! ;) Mä niin kauhulla odotan lasten koulu-uraa, kun pitäisi olla joku wc-paperia ja keksipaketteja myyvä supermutsi. Mä olen kyllä valinnut strategiakseni jo etukäteen sen, että ostan itseni vapaaksi kaikista myyntivelvoitteista. Mä en vaan ole yhtään tollanen intopiukee vanhempi järjestämään retkiä lapsukaislaumalle.

Elli kirjoitti...

Onneks nää nyt taas naurattaa! Ens syksynä ei varmaan, ku on jälleen Julmarknadit edessä.. Yh!

Mä en lapsenakaan voinu sietää mitään "Kevätpörriäisen" myymistä jne. Ei kaikista vaan oo sellasen yber-sosiaalisuuteen ja mua ärsyttää, että sellasta pitää väen väkisin olla.

Meilläkinhän on nyt myös "klasskassan", olevinaan vapaaehtoinen, mutta mystisesti jokaisessa vanheintapaamisessa asiasta on kyselty ja huomauteltu, että ei oo _kaikkien_ rahoja näkyny. Samoin asiasta tulee sähköpostia säännöllisen epäsäännöllisesti. Sellasta kevyttä pientä vihjailua ja painostusta! :-D
Me ollaan jo niin huvittuneita tästä miehen kanssa, ettei varmaan v*ttuillakseenkaan tulla laittamaan sinne ikinä sitä summaa mikä on täysin vapaaehtoinen! Muahahaha!!

Mä en vaan ite voi sietää näitä tällasia pakotteita, jotka verhoillaan yhteishyvää ja vapaaehtoisuuteen, mutta sitten kuitenkin jos et maksa ja tee ja laita ja leivo niin asiasta jaksetaan huomautella ja sitä ottaa esille kaiken aikaa.

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anonymous, nimenomaan, onko missään??? ..mutta minkäs teet kun Suomeenkaan ei olla muuttamassa...

Toinen anonymous, kannattaa varmaan laittaa sinne kansliaan viestiä, jos www-sivuilta ei löydy infoa. Mä en ole käynyt aikoihin enkä edes muista miten aikanaan ilmoittauduttiin... eiköhän siellä sivuilla ole kuitenkin joku sähköpostiosoite?

Elli, voi päivää. Mä olen kyllä just tuollainen osallistuva mutsi, oikein tunnistan itseni tuosta kuvaukseksesta ... :D mies ei kyllä ole eli meillä on aika jakautunutta tämä. Mä hoidan kaikki lasten päiväkodin utvecklingssamtalitkin. Mutta, olen kyllä sitä mieltä, että ei kaikki ole samanlaisia ja kukin osallistukoon tavallaan... toiset ostaa pullia ja toiset leipoo, toiset kerkeää joka kokoukseen ja toiset ei. Ei se tee toisista parempia ja toisista huonompia vanhempia... enkä mä tule silti kyllä kerkeämään joka rientoon, ei voi mitään, vaikka haluisinkin.

Kuulin yhdeltä vanhemmalta itse asiassa tästä syysjuhlasta, saatiin kutsu sinne vaikkei olla vielä koulussakaan!! Ei kyllä päästy, ensi vuonna pitää sitten varmaan olla siitä jotain mieltä ;) - jos siis päästään kouluun ylipäänsä.

Mutta huvittavaa tämä kyllä on, kiitos vaan kommenteista!!