maanantaina, helmikuuta 07, 2011

Vidar 5kk! Ja vähän asuntopolitiikkaa...

Vidar täyttää tänään 5 kk! Niin se aika vaan menee hirmuisaa vauhtia. Pikku-ukkomme on todella iloinen ja tyytyväinen vauva, naureskelee etenkin siskolleen eikä juuri muuten pidä meteliä itsestään paitsi nälän tai väsymyksen iskiessä. Etenkin äiti-vauva-jumpassa on Vidarilla ollut lystiä, ja tietenkin isosiskon touhujen seuraaminen on ihan parasta. Ruoka maistuu erinomaisesti, tänään kokeiltiin 5kk juhlan kunniaksi ekaa kertaa omena-päärynä sosetta. Tähän mennessä ruokalistalla on ollut porkkana-perunaa, maissia, bataattia ja kesäkurpitsaa, luumua sekä puuroa. Puurossa muuten lukee ikärajana suomeksi 5kk, ruotsiksi 4 månader... mielenkiintoista, mikä tekee ruotsalaisvauvoista aiemmin kypsiä syömään puuroa?

Satutitteko lukemaan eilisen Hesarin D-osasta jutun "Kuplii"? Tukholmassa on jutun mukaan siis syntynyt uusi ammattiryhmä - kiinteistövälittäjä asunnon etsijälle. Asunnon etsintä on tosiaan niin aikaavievää puuhaa, että nyt voit palkata itsellesi kiinteistövälittäjän asuntoa etsimään. Ja etenkin tarjouskilpailu on raastavaa hommaa - kaikki kämpäthän myydään tarjouskilpailulla. Palkkaamasi kiinteistövälittäjä käy puolestasi asuntonäytöissä ja suosittelee 4-5 toiveita vastaavaa asuntoa. Asuntojen hinnat Tukholmassa on n 7000 euroa neliöltä. Toisaalta koska lainoja ei ole tarkoituskaan maksaa pois, voi lainaa surutta ottaa huomattavasti suomalaista kaveria enemmän. Laina-ajat ovat yleensä 70-90 vuotta. Tietysti, jos kyseessä on asuntokupla ja hinnat laskevat, käy köpelösti... suurin osa asiantuntijoista ei kuitenkaan kuplaan usko, vaan hintojen ennustetaan jatkavan nousuaan.

Koska säännellyt vuokramarkkinat eivät Tukholmassa toimi lainkaan, kaikki haluavat ostaa asunnon. Mistä tulikin mieleeni, että lapset varmaan pitäisi laittaa vuokra-asuntojonoon, jotta 30 vuoden kuluttua saattaisivat sellaisen saada....

Meilläkin on asunnon etsintä jossain vaiheessa edessä. En edes halua ajatella, varsinkaan sitä tarjouskilpailuhässäkkää...

7 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Onnea viiden kuukauden ikäiselle Vidarille!

Sattumalta tulin tähän blogiisi, ja luin kerralla useita juttuja, kun huomasin, että täällähän puhutaan ihan ajankohtaisista asioista :)
Meillä nimittäin vauva täyttää 5 kk keskiviikkona. Että aika samanlaista vauvan elämää tässä elellään.
Ja samalla koetaan seurata maan ja maailman tapahtumia, kuten sinäkin tässä postauksessa :)

Norppa kirjoitti...

Oi kuinka aika rientää!
Itsekin haikailin asuntoa etsiessä juuri tuollaisen välittäjän perään, koska oli aikataulullisesti mahdotonta käydä kaikissa kiinnostavissa paikoissa, ja jos et käynyt niin sitten kohde olikin seuraavana päivänä mennyt.
Itse inhoan tarjouskilpailu-systeemiä. Tuntuu ahdistalta, ettei asialla ole tarkkaa hintaa vaan pitää lähteä tekstareiden kanssa kilpailemaan kuka maksaisi eniten. Mutta mikä ei toimi yhdellä, saattaa toimia toisella.
Iloisia talvipäiviä koko perheelle! :)

ratón kirjoitti...

Täälläpäin on kanssa käytössä nämä vuokra-asuntojen välittäjät, meidänkin entinen koti oli sellaisen löytämä. Palkkionkin maksaminen on ihan helppo juttu, koska se maksetaan osina joka vuokranmaksun yhteydessä (ja asunnon omistaja maksaa osansa kanssa).

Elli kirjoitti...

Me kanssa ostettiin, koska ei oltais mitenkään saatu 3kk kämppää täältä Tukholmasta. Tosin me lähdettiin sen verta pienellä lainalla liikkeelle, että ei onneksi ollut paljon valinnan varaa :-DD ja sijaintikin piti olla siniseltä linjalta, että senkin puolesta rajotti (koulumatkan takia).
eikös suomessa oo vieläkin kalliimmat asunnot? ainakin mitä nyt oon vähän kattellu. mun äiti osti pari vuotta meitä ennen asunnon helsingin laitamilta, 2h ja piti tehdä täys remppa ja hinta oli kutakuin sama kuin meidän 4h myöskin täältä laitamilta. hurjaa kyllä.

meillä on kanssa maisteltu puuroa ja oon ihmetelly kanssa, että miten tällä puolella lahtea vellit jne alkaa parhaimmillaan 3kk ja suomessa suositellaan 5kk. me jo vähän puuroa kokeiltiin ja tuotti aika hurjia naaman vääntöjä.

Mimmu kirjoitti...

Onnea Vidarille!
Tuo asuntolaina juttu on kyllä tosi jännä. Suomi taitaa olla ainakin Euroopassa niitä ainoita maita, jossa omistusasunto on ihan oikeasti tarkoitus lunastaa omaksi, eikä vain maksaa lainaa kuin vuokraa. Puhuin juuri töissä aiheesta, kun moni tuntui pitävän täysn älyttömänä ajatuksena että joku asuu vuokralla jos käy töissä. Minusta taas tuntui ihan yhdentekevältä maksaa vuokraa, kun laina-aika on nytkin jo 25 vuotta ja tämä tuskin on meidän viimeinen asuntolainamme, eli joka tapauksessa sitä lainaa maksetaan vielä eläkepäivilläkin. Minusta siis Suomeenkin voisi ottaa käyttöön nuo 70-90- vuoden lainat. ja tuollainen asunnonetsijäkin olisi kyllä kätevä. Meillä ei kyllä nyt ole etsinnässä, mutta tätä asuntoa etsittiin noin puoli vuotta ja kävimme katsomassa ainakin 50 asuntoa. Jossain vaiheessa meidänkin on tarkoitus etsiä isompaa ja sama ruljanssi alkaa taas. Tuttavaperhe on etsinyt jo yli vuoden taloa ja olen ihan varma että meillä onn vielä tiukemmat kriteerit kuin heillä.

pilami kirjoitti...

Mä en kanssa oikein ymmärrä omistusasumisen ihanuutta - jos seuraava hallitus poistaa asuntolainan verovähennysoikeuden, niin se kyllä kannustaakin vuokralla asumiseen. Tosin, olen sitä mieltä, että jos ei maksa asuntolainaa, niin sitten pitäisi sijoittaa rahaa johonkin muuhun kohteeseen, muuten jää kyllä hommassa tappiolle, kun jossain kohtaa se asunto on kuitenkin maksettu (viimeistään eläkkeellä sitten) ja se asumiskustannusten vähäisyys parantaa silloin elintasoa. Jos asuu vuokralla, pitäisi sitten pystyä realisoimaan jotain osaketuottoja tms. jotta pääsisi samaan lopputulemaan. Monet kai kuitenkin vaan pistää kaiken kulutukseen ja omaisuus ei millään muotoa kartu.

Mutta asunnon etsintä on tosiaan ihan *huoh* rasittavimmasta päästä toimintaa. Mekin remontoitiin oma sellaseen kuntoon, että ei paljon houkuta huonompaan / omaa makua vastaamattomaan, mutta suurempaan asuntoon muutella...

Tukholman tyttö kirjoitti...

Jonna, kiitos! Ja onnittelut myös teille :) Mikäs teillä on vauvan nimi?

Norppa, juu, ja pian jo puolivuotias...!
Ihan totta, olisi täälläkin varmasti kysyntää asunnonvälittäjälle. Hommaan menee törkeästi aikaa, ja sitten voi olla ettei sitä haluamaansa kämpää kuitenkaan saa... ja kyllä ihmisillä on myös varaa, osalla porukkaa, joilla on rahaa muttei aikaa.
Muistan kun me ostettiin asunto tuolla systeemillä Tukholmasta 2004, musta se oli ihan järkyttävää, olin muuttanut sinne puoli vuotta aiemmin ja mun mielestä se oli aivan outo systeemi. Onneksi mies hoiti homman. Nyt olen jo vähän enempi tottunut ajatukseen...

Ratón, onko siis siellä teillä vuokra-asunnoista kyse? Tässä jutussa nimittäin oli nimenomaan kyse omistusasunnoista, Vuokra-asuntojahan siis ei Tukholmassa käytännössä ole.

Elli, Suomessa on kyllä vielä halvempi hintataso, jos vertaa Hgin keskustaa ja Tukholman keskustaa. Keskustan ulkopuolella en tiedä, sehän voi olla tosiaan toisinpäin. Ja siinä olet kyllä ihan oikeassa, että Tukholmassa usein asunnot ovat priimakunnossa, aivan mielettömän siistejä ja hyviä ja remontoituja, kun taas Helsingistä löytyy ihan mitä vaan ja suurin osa aika kamaliakin. Joten loppupeleissä ehkä Tukholmassa kuitenkin on "halvempaa" kun saa vähän korkeammalla hintaa huomattavasti parempitasoisen asunnon.

Joo, eroja on naapureiden kesekn ruokatottumuksissa... :)

Mimmu, mä olen kanssa miettinyt, miksi ihmeesä pankit ei anna pidempiä lainoja??? Mä kun kävin kyselemässä (ei sitten otettu lainaa ollenkaan) sain toisesta pankista 25 vuotta ja toisesta 20 v max laina-aika. Ihan hullua, pankkihan hyötyisi siitä että maksan lainojani pidempään. Eikä asunnonarvo nyt niin suuresti laske, etteikö pankki saisi n 80% asunnon arvoon otettua lainaansa takaisin, jos asunto pitäisi myydä. Sen ymmärrän, ettei pankki anna lainaa koko summaan, mutta tosiaan jos olisi omasta takaa n 20%. tai kunnon takaukset. Kyselin asiaa, mutten saanut mitään vastausta, kuin että näin se vaan on. Sitten ihmiset maksaa itseään kipeksi lainojaan takaisin, eikä elämiseen jää mitään. Lapsiperheet kiristää vyötä ja sitten yhtäkkiä kun laina on maksettu niin olisikin varaa, mutta ollaankin eläkkeellä. Sekö on homman pointti, että voidaan jättää perintonä sitten lapsille, kun koskaan ei ollut varaa tehdä mitään kivaa kun lapset oli pieniä?
Tulipas vuodatus... :D