torstaina, toukokuuta 27, 2010

Vakuutus ... vai ei?

No nyt olen hiki päässä vertaillut eri vakuutusehdotuksia ja jutellut kolmen aika itsepäisen vakuutusmyyjän kanssa tänään, ja olen vain enemmän skeptinen koko hommaa kohtaan. Tarvitseeko Suomessa todella vauvavakuutuksen jo ennen vauvan syntymää? If:n nainen oli aivan vakuuttunut, että heidän vakuutuksensa, jossa saa 10 000 euron korvauksen jostain pahasta vammasta jo ennen laskettua aikaa, on se ainoa oikea. Mitä hittoa se korvaus siinä vaiheessa lohduttaa, anteeksi vaan? Kyllä se on pieni lohtu katastrofin edessä. Ja yleiseen sairaalaan sitä kai kuitenkin mennään, vai???

Veran kanssa on korvatulehdusten takia käyty kevään aikana n 5-6 kertaa tavallisessa terveyskeskuksessa, aina aamulla soitettua saatu aika samantien ja ihan pätevää hoitoa mukavilta nuorehkoilta naislääkäreilttä (ikäänkuin sukupuolella tässä tapauksessa olisi väliä, mutta kuitenkin :). Siis mikä tässä julkisessa terveydenhoidossa muka mättää? Onko tämäkin itseääntoteuttava skenaario, että kun pikkuhiljaa kaikki alkaa ajatella ettei julkinen puoli pelaa, niin kohta se ei enää pelaakaan - tai siellä ei ainakaan ketään keskiluokkaisia kansalaisia käy?

Kertokaa nyt mulle, oletteko te ottaneet vauvavakuutuksen jo ennen vauvan syntymää, ja jos niin miksi/miksi ei? Mulla olisi tässä viikko aika päättää... kun sitten sitä ei enää saa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Ota ihmeessä ennen vauvan syntymää. Mikäli vauvalla on esim. napanuora kauluan ympärillä, sinulle ei myönnetä vakuutusta vauvan ensimmäisen vuoden aikana. Rajaavat ihan hirveästi asioita pois vakuutuksesta, ihan "jokapäiväisten asioiden" vuoksi.
Julkinen terveydenhuolto toimii vaihtelevasti. Emme olisi voineet millään soveltaa työelämää ja esikoisemme korvatulehduskierrettä. Yksityiselle pääsee myös työpäivän jälkeen, kun piti kontrolleissa käydä jne. Vakuutuksenhan voi irtisanoa, jos näyttää siltä, että lapsi ei sitä tarvitse....

TaiNa kirjoitti...

Meillä on ollut molemmille Pohjolalta vauvavakuutus, sen saa ilmaiseksi yhteen ikävuoteen asti kun sen ottaa ennen syntymää (siinä oli joku raja millon se pitää ottaa että saa ilmaiseksi). Sen jälkeen ei ole mitään vakuutuksia ollut ja hyvin on pärjätty, vaikka vanhempi sairastaa allergioita yms.

ps; kaikki vakuutusyhtiöt ei ehkä anna vakuutusta jos on ollut paljon korvatulehduksia tai on todettu joku sairaus tms. tai sitten omavastuu on isompi.

Tiitu kirjoitti...

Lämpimät onnittelut vauvauutisista!

Olen aika lailla samoilla linjoilla kanssasi, vaikka meillä se typerä vakuutus onkin (eikä edelleenkään olla saatu sitä irtisanottua). Mitä enemmän yksityisiä terveyspalveluja käytetään, sitä enemmän julkisen puolen palvelut heikkenevät. Mikä tuskin kenenkään mielestä on toivottava kehitys.

Meillä siis hankittiin esikoiselle vakuutus siltä varalta, että tulisi tarvetta esim. korvien putkitukselle, johon yksityisellä pääsee nopeasti, mutta julkisella voi joutua jonottamaan pitkäänkin. No, ei olla tarvittu. Lasta on täytynyt kerran elämässään käyttää lääkärissä, eikä tuolloin tullut mieleenkään raahautua lähiterveyskeskusta pidemmälle. Ei maksanut mitään (vrt. vakuutuksella yksityisten palveluiden käytöstä käytännössä aina aiheutuvat omavastuumaksut) ja kaikki sujui nopeasti ja jouhevasti.

Voi olla, että olisin eri mieltä, jos lapsi olisi sairastellut kovasti, mutta meille tuo vakuutus on tullut aika kalliiksi. On myös hyvä muistaa, että vakuutuksen hinnalla käy vuodessa aika monta kertaa yksityisellä, jos sellainen tarve tulisi.

Kyllä meillä ainakin periaatteessa on ihan toimiva julkinen terveydenhuolto ja me kaikki voimme osaltamme vaikuttaa siihen, että se säilyykin sellaisena. Mikä ei oikein sovi yhteen sen kanssa, että jokaisen pikkuvaivan takia ravataan yksityisellä lääkäriasemalla. Muutoinkin olen sitä mieltä, ettei ihan kaikissa pikkuflunssissa kannata sännätä lääkärille korvia tarkistuttamaan. Useimmat sairaudet hoituvat ihan kotikonstein ja esim. korvatulehduksista jopa 80-90%:n paranemiseen eivät lääkkeet vaikuta.

Unknown kirjoitti...

Me olemme olleet tyytyväisiä hoitokuluvakuutukseen, koska:

- molemmilla lapsilla on tärykalvotuubit (jos olisimme menneet terveyskeskukseen, lapset olisivat joutuneet syömään huomattavasti enemmän ab-kuureja ennen kuin olisimme saaneet lähetteen kunnalliselle puolelle tuubitukseen.

- lähes joka kerta, kun olemme käyneet tk:ssa (esim. kun yksityinen on ollut kiinni tms), diagnoosi lasten korvien suhteen on ollut väärä. Tavallisella korvalampulla EI näe tärykalvon takana olevaa tilannetta. Aina lääkäri hymistelee että hyvältä näyttää korvassa ja sitten kun menemme seuraavana päivänä korvalääkärille, toteamus on lähes poikkeuksetta ollut; täällä on kunnon liisterit tärykalvon takana, ollut jo useamman päivän.

- Vakuutuksen turvin pääsemme lähes poikkeuksetta omalle korvalääkärillemme, joka on oman alansa huippuja.

Muissa kuin korvatapauksissa, käymme yleensä aina terveyskeskuksessa, koska silloin ei tarvitse käyttää omaa rahaa (me haemme vakuutuskorvauksen vain kerran vuodessa, jolloin omavastuu 10% tai vähintään 100 euroa). Meillä on myös toimiva terveyskeskus jossa on asiallinen, hyvä hoito. Mutta siis korvien suhteen en luota yhtään.

Pomporompolompo kirjoitti...

Minä kuulun vakuutuksen puolesta puhujiin, vaikka hieman harmittaa vakuutukseen liittyvä elitistisyys ja mahdollinen julkisen terveydenhuollon heikkeneminen.

Nyt 2v. esikoisellamme olemme joutuneet ravaamaan lääkärissä luvattoman usein korvatulehduksien, allergioiden ja muiden bonusjuttujen vuoksi. Kun kävi puolen vuoden ajan keskimääärin kahden viikon välein lääkärissä tai tutkimuksissa, niin alkoi kummasti arvostamaan yksityisen lääkäriaseman leikkitilaa, viihtyisyyttä, aikataulujen pitämistä, ajan saamisen nopeutta, sekä omalääkäriyttä.

Toiselle lapsellemme (nyt 6 viikkoinen) otimme vakuutuksen ja valitettavasti sille on jo nyt tullut käyttöä. Onneksi otimme vakuutuksen ennen lapsen syntymää.

Meidän asuinalueella neuvola ja terveyskeskus sekä laboratorio ovat eri paikoissa, julkisilla liikkuen noin puolen tunnin päässä toisistaan. Tämä aiheutti jo raskausaikana sellaista säätöä, että en halua lähteä kokeilemaan mitä se olisi kipeän lapsen kanssa...

Toisaalta minulla on vakuutusasiaan vain se kokemus, että meillä on vakuutus. Jos meillä ei olisi vakuutusta ja olisimme olleet täysin julkisen terveydenhuollon piirissä, niin voisihan kokemukseni olla myös siitä erittäin positiivinen.

Tsemppiä mietintään, ei ole olemassa vain hyvää tai vain huonoa ratkaisua.

Elli kirjoitti...

joo, kirjottelinkin tonne jo aikasemmin, ettei meillä ole ollut vakuutusta lapsella (eikä aikuisilla). kummallakaan vanhemmalla ei ole ollu korvatulehduskierrettä ja varmaan nenäverenvuoto on ainoo säännöllisesti tapahtuva juttu :D onneksi niin.
jos teillä toimii oma TK hyvin, ettekä ole Suomen aikana muuttamassa eri TK:n piiriin, niin saattaa olla turhaa ottaa vakuutus.
IF on ainakin kallis ja ne ei mielellään maksa mitään ja sen lisäksi on vielä Norjalainen yhtiö, että suosi sitten edes Suomalaista jos vakuutuksen otatte :D (tämä terveisenä mun norjalaiselta mieheltä joka aina utelee mitä missäkin blogissa lukee)

ja ei tosissaan se kymppitonni paljoo lohduta jos lapsen elämä on hiuskarvan varassa. ja eikös suomessa ole kaikki sairaalat julkisia? tai näin mä olen käsittänyt. tosin voin olla väärässäkin.

Tarza kirjoitti...

Aiheeseen en ota kantaa muuten mut esim. pulsilla, Terveystalolla ja Mehiläisellä on kaikilla kyllä ihan sairaalat. Niin ja yksityiseltä saa kyllä ihan hoitoa ilman vakuutustakin...

Mimmu kirjoitti...

Me otettiin syntymättömän lapsen vakuutus Tapiolasta ja otettaisiin varmaan toistekin. Ikinä ei voi tietää, jos synnytyksessä meneekin jotain pieleen tai lapsella todetaan jo parin kuukauden iässä pahoja allergioita. Meillä ei tosin ole ollut mitään käyttöä vakuutukselle, ne ainoat kerrat lääkärillä ollaan käyty julkisella. Julkista suositaan juurikin jotta niitä palveluja kehitettäisiin, mutta esim. allergiatapauksissa julkinen puoli on täysin kädetön kun on kyse alle 10 kk ikäisestä lapsesta (surulla seurattu kaverin taistelua). Kannattaa vertailla huolella noita vakuutusyhtiöitä. Esim. If:llä ainakin aiemmin se syntymättömän lapsen vakuutus piti uusia lapsen ollessa 2kk ikäinen ja siinä yhteydessä karsittiin kaikki syntymän aiheuttamat tai sen jälkeen todetut jutut. Kallitahan nuo vakuutukset kyllä on, ja kun ei sille vakuutukselle kahteen ja puoleen vuoteen ole tullut käyttöä, meinataankin laittaa pois.

ratón kirjoitti...

Meillä sukulainen sai vuosia sitten vauvan, joka todettiin kaikin puolin terveeksi vauvaksi vaikka nyt kitisikin tavallista enemmän. Kävi kuitenkin ottamassa vauvalle yksityisen vakuutuksen eräänä perjantai-iltana ja sen siis sai. Ja eipä mennyt kauakaan kun sitä joutuivat kovasti hyödyntämään. Lapsella todettiin myöhemmin lievä kehitysvamma, johon tarvitsi sekä fysio-, toiminta-, että puheterapiaa - joita kaupunki olisi alkanut tarjoamaan vasta isommalle ja vakuutusyhtiö maksoi kaikki terapiakäynnit mukisematta. Eli mun kokemuksen mukaan siitä voi olla kovastikin iloa. Meilläpäin ei samanlaista systeemiä ole, mutta vauva kyllä siirtyy heti synnyttyään meidän vakuutuksen piiriin - brasilian julkiseen terveydenhuoltoon en kovastikaan luota vaikka synnytys tapahtuukin julkisessa sairaalassa.

Ei vara venettä kaada, vai miten se menee :) Voihan sen irtisanoa, jos ei käyttöä ole :).

Tukholman tyttö kirjoitti...

Hmm, voi nenä, aika vakuutusmyönteistä porukkaa suomalaiset kyllä on, ainakin tämän perusteella... usko julkiseen terveydenhuoltoon tuntuu olevan aika nollissa. Meillä on ehkä vaan ollut sitten hyvä tuuri, en tiedä.

TaiNa, ei kyllä mun Pohjolan tarjouksen mukaan saa ilmaiseksi, vaan maksaa niin kuin muillakin, varausmaksu on 271 euroa. Varausmaksua ei palauteta, vaikka vakuutus myöhemmin irtisanottaisiin. Hinnaltaan Pohjolan on aika kohtuullinen muutoin, mutta heillä on 10% omavastuu, vähintään 100 euroa per hakukerta.

Tiitu, kiitos! Sitä mäkin mietin, että kun vakuutus maksaa vuodessa sen 450-500 euroa, plus omavastuu min 100 että kyllähän tuolla summalla jo jonkun kerran käy lääkärissä. Jos siellä tarvitsee ravata joka viikko asia on tietysti toinen...

Meillä myös vaikuttaa se, että kun ollaan joka tapauksessa muuttamassa takaisin Tukholmaan 1-2vuoden sisään, ja Ruotsissa ei vastaavia vakuutuksia ole, mietityttää kovasti tarvitseeko sitä vakuutusta tuon ekan vuoden aikana...

Reetta, niin se voi kyllä olla, että kun ovat kuitenkin yleislääkäreitä, ei erikoisosaamista tietysti ole... meillä ei aiemmin ole Veralla ollut ongelmia korvien kanssa, vasta Suomeen muutettua (mistä lienee sekin johtuu??) ja tähän mennessä on tuntunut ihan ok:lta hoito terveyskeskuksessa. Mutta voihan heidän diagnoosit olla vääriäkin, enhän sitä tiedä...

Pomporompolompo, kuulostaa sitlä että teillä tosiaan vakuutus on tullut tarpeeseen ja maksanut itsensä moneen otteeseen takaisin. Tuommoisen tilanteen takia sitä tietysti vakuutusta ylipäänsä edes harkitsee... ja jos vielä terveyskeskus on hankalan matkan päässä eikä yhteydessä labraan, ei kuulosta kivalta tosiaankaan.

Elli & Tarza, se kai riippuu vaivasta että pääseekö sinne yksityiseen vai julkiseen sairaalaan, vaikka olisi vakuutuskin? Mutta tosiaan, onhan täällä yksityisiäkin sairaaloita (ja muuten Tukholmassakin taitaa nykyään olla yksi sellainen!!). Toki hoitoa saa ilman vakuutustakin, mutta jos usein joutuu käymään ei siihen sitten ehkä ole varaa kuitenkaan.

Mä olen tähän mennessä verrannut Tapiolaa, Pohjolaa, Ifiä ja Nordeaa. Onhan niitä muitakin toki. Mutta aikalailla samanhintaisia tuntuvat olevan.

Mimmu, musta vaan jotenkin tuntuu että suurin osa ottaa sen koska muutkin ottaa. Ja kun se ikäänkuin kuuluu asiaan. Jopa niin, että olet vähän outo jos sellaista ei ole... ja sitten aika harva kuitenkaan siitä hyötyy. Mieletön bisnes vakuutusyhtiöille! Jos tekin sit kuitenkin käytätte julkisia??

Raton, juu Brasseissa varmaan ottaisin kaikki mahdolliset vakuutukset :) Systeemi on varmaan aika eri. Ja jos en olis koskaan asunut Ruotsissa, en varmaan edes miettisi tätä vaan olisin jo automaattisesti ottanut vakuutuksen, kun kerran kaikki muutkin jne...

Ehkä mä kerran vielä teen laskelmia ja päätän sitten once and for all. Kamalan vaikeaa!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei ole otettu vakuutusta kummallekaan lapselle. Ensimmäinen oli melko allerginen. Vuoden kulut soijamaitoihin, rasvoihin, lääkkeisiin ei olleet lähellekään vakutuuksen hintoja. Tk:ssa saatiin erittäin hyvää hoitoa ja aika aina parin tunnin sisään.

Miehen kans vitsailtiin,että hyvä kun kaikki muut ottaa vakuutuksen ja menevät yksityiselle niin meille irtoaa ajat ja hyvät lääkärit tk:ssa. =)

samat lääkärithän ne pyörii yksityisellä ja julkisella puolella!

Jenni

Tukholman tyttö kirjoitti...

Jenni, me kanssa lopulta ei otettu vakuutusta. Musta ne oli törkeän kalliita kaikki enkä oikein tiedä sen arvoa, kun on saatu tosi hyvää palvelua meidän terveyskeskuksesta tähän asti ainakin... Saa nähdä harmittaako sitten jälkeenpäin, voihan se olla jos sitten tarvitseekin usein käydä lääkärissä.

Mutta kaiken lisäksi kun ollaan kuitenkin muuttamassa vielä takas Ruotsiin, jossa vastaavia vakuutuksia ei oikeastaan ole, niin senkin puoleen ei tuntunut meille tärkeältä.

Tuo on muuten ihan totta, ettei ainakaan meidän kohdalla ole juuri ollut tk:ssa jonoja, ehkä siksi kun kaikki muut on siellä yksityisellä, heh!