Tässä raskaudessa on ollut paljon enemmän kremppaa ja vaivaa kuin ensimmäisessä. Ekat kolme kk meni pahoinvoidessa - iltapahoinvointia, kumma kyllä, ja sen jälkeenkin on ollut paljon raskaampaa. Jumppaamista ei ole jaksanut sitten viikon 15 tai jotain ja jopa lujaa käveleminen alkaa helposti pistää. Joogastrechingissä olen onneksi jaksanut ja voinut käydä, ja se onkin ollut aivan ihanaa. Suosittelen lämpimästi niin raskaantuneille kuin ihan ilmankin!
Mutta kai se fakta, että yksi mukula jo juoksee jaloissa, vaan rasittaa aikalailla sitten kuitenkin. Nukkua tai levätä ei voi ollenkaan samoissa määrin kuin ekan odotuksen aikana. Kun on sitä ns omaa aikaa ne muutamat tunnit illassa, ei sitä viitsisi täysin käyttää nukkumiseen...
Lisäksi meillä on ollut hirmusti reissuja, joka viikko viimeisen muutaman kk ajan on jompikumpi meistä ollut matkoilla. Tosin ainoastaan kerran molemmat samanaikaisesti, kun vietettiin "viimeinen vkonloppu ilman lapsia seuraavaan kahteen vuoteen" -viikonloppu Lontoossa miehen kanssa. Oli aivan mahtavaa, vaikkakin Suomessa oli tietysti juuri silloin 28 astetta ja Lontoossa 15...
Nyt sitten pohdinnassa on kaksi perisuomalaista asiaa:
1) päiväkoti vanhemmalle lapselle vai ei
2) vauvavakuutus
Tämmöisiä ei Ruotsissa joutunut miettimään, koska a) kaikki vanhemmat sisarukset menevät automaationa osa-aikaisesti päiväkotiin ja b) vauvavakuutuksia ei ole olemassa, koska käytännössä ei ole yksityistä terveydenhoitoa.
7 kommenttia:
Hankkikaa vakuutus! Suomalainen julkinen terveydenhoito onnistuu harvinaisen usein pettämään just kriittisellä hetkellä.
Taidan toistaa itseäni (aiheesta on muistaakseni kirjoiteltu täällä ennenkin), mutta suosittelen vakuutuksen ottamista. Ja se kannattaa ehdottomasti ottaa hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää, niin ei tule sitten rajoituksia siihen vakuutukseen.
Meillä poika oli kuopuksen syntyessä n. 3,5v. Hän meni perhepäivähoitoon (samaan ryhmään kuin oli ollut aiemmin) kahdeksi päiväksi viikossa. Meillä se oli tosi onnistunut ratkaisu. Sitten kun kotikuntaamme tuli kuntalisä (jonka edellytys että kaikki lapset hoidetaan kotona), ei ollut enää taloudellisesti järkevää vielä poikaa hoitoon, joten irtisanoin hoitopaikan ja poika pääsi seurakunnan kerhoon kahtena päivänä viikossa klo 9-12.
Siihenkin ratkaisuun olimme tosi tyytyväisiä. Eli minun kokemukseni on, että seurakunnan kerho tai esim. MLL:n kerho tarjoaa riittävästi virikettä nyt viisi vuotiaalle pojalle. Tosin meillä on ihana kun pihapiirissä on muitakin lapsia, eli kavereita löytyy napureistakin. Ja nämähän asiat ovat aina sellaisia että jokainen perhe tekee sen itselleen parhaiten sopivan ratkaisun ja mielestäni siinä ei ole juuri sitten muilla sanomisen paikkaa.
Toki olen kuullut myös perheistä, joissa vauvan tullen vanhempi sisarus viedään päiväkotiin joka arkipäivä klo 7-17. Se tuntuu kurjalta, mutta eihän sitäkään aina tiedä mitä siinä on taustalla.
Ipo, niinhän moni sanoo.. en ole itse vaan siihen törmännyt. Mutta sittenhän se kyllä harmittaa..!
Reetta, kyllä on kirjoitettu, silloin Veraan liittyen. Nythän me päätettiin ettei Veralle oteta, enkä ainakaan tähän mennessä ole päätöstä katunut. Mutta tästä uudesta tulokkaasta ei ole vielä osattu päättää mitään... kuten seuraavassa tekstissä kirjoitankin.
Mä olen kanssa kallistumassa tuon päiväkodin puoleen sit kuitenkin. Ainakin siihen asti että tietää millainen vauva tämä kakkonen on. Se paikka on sitten kuitenkin helpompi peruuttaa kun yrittää hakea uutta paikkaa... Ja vaihtoehtona kun olisi kirkon kerho, 2 x 2h viikossa, se ei oikein tunnu tarpeeksi pitkältä ajalta... minäkin vähän ihmettelen näitä vanhempia jotka vie esikoisen 8-10h hoitoon kun on toisen kanssa kotona. Asiahan ei minulle kuulu mutta ;) yritän siis olla kommentoimatta kun kuten sanot, eihän sitä tiedä mitä siellä taustalla on.
kyllä munkin mielestä kannattaa se tarhapaikka säilyttää. kuitenkin toisen lapsen tuleminen saattaa kovinkin raskas juttu, jos on esim. koliikkia tai korvatulehduskierre. tai käy niinkuin mulle aikanaan ja iskee synnytyksen jälkeinen masennus. (ite vein sillon lapsen tarhaan ja olin yksin kotona. ja kyllä siihen on joskus ihan hyvä syy, että se lapsi on sen täyden päivän siellä tarhassa.)
kuten sanoitkin, niin helpompi se paikka on peruuttaa, kun saada takasin. ja jos ei oo kovin kallis se päivähoitopaikka niin ainahan sitä voi esikoista ruveta pikkuhiljaa pitämään kotona ja sitten kattomaan kuinka se arki lähtee sujumaan :)
vakuutuksista en osaa sanoa, kun ei ole sellasia koskaan ollut. nykysin voi joutua ihan yhtä kauan odottelemaan yksityisellä, kuin julkisellakin sektorilla, tosin diagnoosien tarkkuus saattaa vaihdella paljonkin.
Meillä on molemmilla likoille vakuutus. Kohta pitääkin miettiä tän kolmannen vakuutusta - kiitos muistutuksesta.
Likat ovat olleet tooodella terveitä, mutta kuten vanhempien naapurin pojalla, vakuutus maksoi heti itsensä takaisin, kun jamppa täytti viisi. Sitten murtui kättä ja ties mitä. Ns: sitä päivää odotelleessa.
Kakkosen meno on jo nyt sellaista, että vakuutus voi olla hyvinkin tarpeen ja JOS Kolmosen touhu on vielä vilkkaampaa, niin …kyllä me otetaan se ainakin aluksi. Uskoisin.
Omalääkereissä on just se sattuma-aspekti. Jos on kiva ja hyvä, niin greit. Jos on joku nihkeä ja lapamato, niin voihan palavat hihat.
Itsellä kolmas raskaus tuntuu raskaimmalta. En tiedä johtuuko se siitä, että tämä on kolmas raskaus vai siitä, että välit ovat olleet melko pieniä vai siitä, että tulokas on (kait) poika. Huonoa oloa on ainakin ollut enemmän ja pidempään ja useammin ja vessaskin juostaan - aina kuin voidaan.
Voimia!
Hei,
Pakko "mainita" muutamasta asiasta..
Itse asun Tukholmassa, asunut jo viisi vuotta. Kaksi lasta, 2 v ja 7 kk..
1) Ei Ruotsissa ole mikään itsestäänselvyys että vanhempi sisarus menee päiväkotiin kun ollaan kotona nuoremman kanssa. Monissa kunnissa on mahdollista vanhempi laittaa vain 15-20 h/vko kun toinen vanhempi on nuoremmansta kotona. Täällä vain taitaa asenne olla enemmänkin se, että vanhempi lapsi menee päiväkotiin. Itse olen aika poikkeus sillä vanhempi lapsi ei ole ollut päivääkään päiväkodissa vaan molemmat ovat olleet kotona.
2)On täällä vauvavakuutuksia. Esim Hansa-Trygg on tässä kova kauppaaja. Itse otin molemmille lapsille sen raskauden aikaisen.
Elli, joo näin me siis varmaan tehdään että pidetään se paikka. Mutta ei se kyllä halpaa hupia ole, melkein yhtä kallis on osa-aikahoito kun kokopäiväinenkin. Taloudellisesti siis kyllä kannattaisi lapsi ottaa kotiin, mutta toisaalta jos vauvan kanssa on rankkaa, on se taatusti sen arvoista.
Hna, meillä meni nyt se vakuutuksenhakuaika umpeen, joten ei me nyt ainakaan tätä raskaana haettavaa vakuutusta oteta. Katsotaan sitten kun vauva on syntynyt, sittenhän sitä voi taas hakea 2kk eteenpäin. Otitteko siis molemmille jo odotusaikana?
No en kyllä yhtään ihmettele että on raskasta kun on kaksi tosi pientä kuitenkin jo huollettavana. Yhdenkin kanssa tekemistä riittää...
Anonymous,kiva kun kommentoit! Mun tuttavapiirissä on kyllä itsestäänselvyys viedä vanhempi lapsi päiväkotiin niin pitkiksi päiviksi kun vaan voi. En tunne ketään joka ei olisi vienyt vanhempaa päiväkotiin (paitsi joitain expat äitejä, joita olen tavannut kirkon kerholla ja jotka on siis vaan työnantajan lähettäminä Ruotsissa). Mutta olet tosiaan oikeassa siinä, että tuntimäärä on kuntakohtainen eli kun Tukholmassa on 30h, esim Sundbybergissa muistaakseni oli vain 15 tai 20h. Tuttavapiirissäni on mm yksi perhe, joka ei harkinnutkaan muuttoa kuntaan jossa olisi oikeus vain 15-20h päivähoitopaikkaan, eli teki peräti muuttopäätöksen tämän seikan perusteella.
Mutta onko Ruotsissa yksityistä hoitoa? Ei ainakaan mun tietääkseni. Vauvavakuutuksella ei siis ole lainkaan samaa merkitystä kuin Suomessa. Mullakin itse asiassa taisi olla vauvavakuutus ja meillä on nyt lapsivakuutus, mutta se ei korvaa esim Suomessa lomalla ollessa yksityistä hoitoa. Ja yksityinen hoito on koko vakuutuksen pointti Suomessa.
Lähetä kommentti