maanantaina, huhtikuuta 15, 2013

Ahdistus

Voihan ahdistus, ei sitten saatu paikkaa Vidarille päiväkotiin. Ollaan varasijalla 2, joka on sinänsä tosi hyvä, ottaen huomioon että väittävät jonossa olevan 100 lasta...! Ihan käsittämätöntä. Mutta kuten olen aiemmin maininnut, touhu on niin epäorganisoitua, etten ihmettelisi jos lapset olisi vahingossa laskettu kahteen otteeseen... ;)

No, nyt sitten ollaan menossa tutustumisiltaan keskiviikkona, ja toivotaan että meidän edellä olevat perheet peruisivat/eivät ottaisi paikkaa vastaan. Mutta jos näin ei käy, niin sitten pitää alkaa miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Pidemmän päälle on logistisesti mahdotonta, että Vidar jatkaa nykyisessä päiväkodissa. Lisäksi on kamalan kurjaa, kun päiväkotiin menee nyt ainakin 3 sisarusta nykyisestä tarhasta, ja oltiin laskettu että Vidar pääsee samaan porukkaan. Ei olisi niin vaikeaa vaihtaakaan. Siellä kun olisi sitten vielä sen lisäksi jo valmiiksi muutama muukin tuttu lapsi.

Yksi vaihtoehto on toivoa kädet ristissä kesään asti, mutta ehkä tässä pitää alkaa katsella myös muita paikkoja. Tosin yhdet kaverit saivat paikan kesäkuun lopussa, ja päiväkoti alkoi elokuun alussa. Eli siis kaikki on mahdollista, mutta vaikeaa sen varaan on kuitenkaan laskea...

Aargh. Kunhan nuo joskus ovat molemmat siellä koulussa niin sitten voi ainakin tästä jonotus-helvetistä hellittää. Kunnes sitten pitää alkaa katsella asuntoa - vuokra-asuntomahdollisuus Tukholmassa tosin siis meni jo, siinä jonossa olisi pitänyt olla jo ennen syntymää.

Kouluista on DN:ssä kirjoitettu iso artikkelisarja viime aikoina, ihan on itkettänyt sitä lukiessa. Kyllä ovat ruotsalaiset onnistuneet totaalisesti pilaamaan koululaitoksensa. Opettajankoulutukseen on vähemmän hakijoita kuin paikkoja, kuka tahansa pääsee siis sisään. Ehkä ne kaikkein surkeimmat tapaukset eivät koskaan valmistu... ja segregaatio on valtava, onhan täällä hyviäkin kouluja. Mutta sitten on TODELLA huonoja kouluja. Tosi surullista, kun se millaiseen perheeseen syntyy määrittää pitkälti millaisen koulutuksen saa. Verrattiin peräti Amerikkaan, ja silloin menee kyllä todella huonosti.

Ja kaikki vaan syyttelevät toisiaan. Tässä on kyllä blokkipolitiikasta ollut vain haittaa, joka neljäs vuosi värin vaihtuessa punaisesta siniseksi tai päinvastoin, on koululaitos laitettu uusiksi. Uudistuksia on ollut niin paljon viimeisen 20 vuoden aikana, että opettajat ja rehtorit eivät pysy perässä. Demarithan tämän sopan aikanaan aloittivat, mutta kova on ollut uudistusinto Allianssillakin.

Joskus pohdin sitä, että ruotsalaiset on kuitenkin pärjänneet niin hyvin, ettei tämä koulutuksen rappio voi olla niin vakavaa. Mutta siinähän oli ihan selvä ajatusvirhe - ne ikäluokat, jotka kärsivät koulutuksen rappiosta ovat vasta tulossa työmarkkinoille ja jatkokoulutuksen pariin. Eli vasta kohta nähdään mitä tämä alamäki tekee ruotsalaisten pärjäämiselle. Kyllähän nämä silti vielä osaavat laulaa, joten musiikkibisnes ehkä jatkaa porskuttamista ;)

Suomessa on kuulkaas ihan ruhtinaallinen tilanne, vaikka sielläkin omat ongelmansa on!

4 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Harmi, ettei tarhapaikkaa tullu. Tosin tosi usein kesän aikana muuttaa perheitä takasin Suomeen, joten mahdollisuudet voi olla ihan hyvätkin.

Just tuli myös sähköpostia, että 25pvä on koululla avoimet ovet. Tervemenoa seuraamaan sitä hulinaa ja vilinää :D

Tuolla on vaihtuvuutta muutenki, kesken vuodenkin, että ei onneksi tarvii vielä heittää kirvestä kaivoon!

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta asuntojonottamisesta: nykyään asuntojonoon (siis tähän Stockholms stads bostadsförmedling:in jonoon) ei enää oteta alaikäisiä vaan pitää olla 18 vuotta täyttänyt. Eli ette ole missanneet sitä! Jos lapset menevät johoon heti 18 vuotta täytettyään, niin heti siinä +40-vuotiaina saattaa jo irrota asunto täältä keskustasta ;)

-Anna

Maiju kirjoitti...

Moikka!
Googlailin vaan lastenhoitaja Tukholma ja löysin sun blogiin! Oon kovasti yrittänyt löytää lastenhoitotyötä kesäksi Tukholmasta tai lähistöltä, mutta ei oo tärpännyt ainakaan vielä :) Siks ajattelin lähestyä näinkin henkilökohtaisesti että jos tarvetta teillä tai jollakin tuttavaperheellä, niin saa ottaa yhteyttä. Ihan kokopäiväistä työtä etsin, mielellään 4-5päivää viikossa ja aikana kesäkuu-elokuu :) onpas nyt vähän tökerö viesti, mutta sähköpostilla saa enemmän tietoa jos kiinnostusta löytyy ü
maiju.lahdenpera(at)hotmail.com

Tukholman tyttö kirjoitti...

Anonyymi,kai se meneekin niin että sitä asettuu itse jonoon ja sitten voi antaa sen asunnon eteenpäin lapselleen jos sellaisen esim 18 vuoden kuluttua saa ;) ...? En tiedä, mutta näin olen ymmärtänyt. Joo, mies oli sitä mieltä että ennemmin pistää rahaa säästöön jos voi, siitä on suurempi hyöty kuin mistän asuntojonoista, varmaan näin onkin jos siis sellaiseen on mahdollisuus.

Maiju, kiitos viestistä! Täällä kun kaikilla tutuilla on päivähoitopaikka niin en kyllä keksi ketään joka tarvitsisi, ja lisäksi kaikki on melkein ainakin osan aikaa lomalla tuohon aikaan... talvella voisi olla helpompaa löytää lastenhoitohommia täältä!